GÅ TILLBAKA

Gioia: Ett italienskt matkoncept med inspiration från NYC

9 månader sedan
Gioia: Ett italienskt matkoncept med inspiration från NYC

Richard Broni till vänster och Kristofer Condron till höger.

En dröm som blev sann

Vissa av oss föds med en passion, en drivkraft som styr oss genom hela livet. För vissa är det att skapa, för andra att hjälpa, men för Richard Broni var det mat och restaurang. Denna artikel dyker in i livet på en framstående person inom restaurangvärlden, vars resa inom restaurang- och cafébranschen är lika grym som den mat han serverar.

Det började som en dröm – en önskan om att bli kock och ha en egen restaurang. Att växa upp med en far som var inredare, som har formgivit många restauranger i Stockholm under 80- och 90-talet, gav honom den första smaken av restaurangvärlden. Han blev förälskad i miljön, en kärlek som bara växte med tiden.

Efter att ha tillbringat sina tidiga år i olika kök bestämde Richard sig för att utbilda sig till kock vid restaurangskolan i Linköping. Hans hängivenhet och talang gick inte obemärkt, vilket ledde till att han rekryterades av några av branschens stora namn, som exempelvis Grand Hotel i Norrköping, Biblos och många andra. Richard uppfyllde sedan sin dröm om att öppna en egen restaurang, Mården på Tulegatan.

Han lärde sig allting på plats, från administrationen till vinlistan och att vara en ledare. Med sina grymma kollegor lyckades de skapa en gästupplevelse som fick utmärkelsen, Bästa Krog/Bar av Nöjesguiden 2001.

Trots framgångarna kom inte allt enkelt. 2009, mitt i framgången med Mården på Tulegatan, blev han medveten om att han hade förlorat balansen mellan arbete och liv. Det var en dyrbar insikt, vilket ledde honom att sälja Mården.

Efter en kort tid av reflektion och återhämtning återvände han till branschen, men som en ledande roll på flera olika kända krogar som Stockholms Matvarufabrik i Vasastan, Il Tempo på Södermalm. Richard blev headhuntad för att sätta konceptet för Noi, restaurangen i Nobis Hotel på Norrmalmstorg. Till sist kände Richard för att starta en egen restaurang igen och det blev Gioia.

Ett italienskt matkoncept med inspiration från New York

2019 utformades Gioia, ett italienskt matkoncept med en New York-vibe. Trots utmaningar som pandemin, stod Gioia starkt, öppnade sina dörrar 2020, och har varit ett populärt ställe sedan dess. Konceptet var tydligt – att leverera högkvalitativ italiensk matlagning med inspiration från den italienska New York-stilen.

Gioias resa: Från idé till framgångshistoria

Gioia blev snabbt prövad när pandemin 2020 tvingade dem att stänga sina dörrar endast tre månader efter öppningen. Efter en sju månaders paus under pandemin gjorde de en stark comeback, och idag, tre år senare, är de fullt med bokningar alla dagar i veckan. I hjärtat av restaurangen ligger en enkel men sofistikerad italiensk matlagning, med en atmosfär som skapar oförglömliga upplevelser för sina gäster. Som en del av ELITE hotelgruppen, fortsätter Gioia att expandera sitt rykte för kvalitet och exceptionell service.

Kärnan i konceptet

Gioia är inte bara en restaurang, det är en upplevelse. Med en tidlös design som blandar det bästa från både samtida och klassisk stil, är atmosfären avsedd att vara lika oförglömlig som maten. Den strävar efter perfektion, från de bästa råvarorna till den dynamiska atmosfären. Men trots det höga tempot, finns det en enkelhet i matlagningen. Det är italienskt vid sitt hjärta – enkelhet med en twist.

Här finns en stark röd tråd som genomsyrar allt, från smakerna på tallriken till den musik som spelas av DJ:s från onsdag till lördag. Gästerna är i centrum för allt – från affärsfolk till turister, alla får en plats vid bordet.

För att säkerställa att kvaliteten alltid är på topp arbetar de nära sitt systerhotell. Denna symbios har lett till att de nu också fokuserar mer på kvällstid och hotellfrukost. Och för att komplettera helheten, har Gioia en festvåning lokal, perfekt för speciella tillfällen, från 30-årsfester till företagsevenemang.

En del av något större

Gioia står som en stolt del av ELITE hotelgruppen, vilket bara understryker dess kvalitet och service.

Så, hur funkar konceptet? Det handlar om att förena tradition med innovation, att skapa en plats där mat, atmosfär och människor kommer samman för att dela oförglömliga ögonblick.

Planer på expansion

Med framgångarna för Gioia ser han fram emot att expandera konceptet, kanske till och med till Södermalm. Med inspiration från platser, vänner och sina kollegor har han stora planer för framtiden.

Hans resa från en pojke med en dröm till en framstående krogägare är inspirerande. Det visar att med passion, hårt arbete och lite självinsikt kan drömmar bli verklighet. Och för honom är drömmen bara början.