GÅ TILLBAKA

Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet tar över Bondens butik och utökar verksamheten

5 år sedan
Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet tar över Bondens butik och utökar verksamheten

Ny drift av Bondens butik och ny verksamhet: Bondens kafé

En stor nyhet är att från årsskiftet tog Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet över driften Bondens butik  som ägs av den ekonomiska föreningen Smaka på Västmanland. I ett tidigare skede drevs Smaka på Västmanlands butik i Saluhallen av Lena och Bo Masser. Nu återkommer de tillsammans med Rojne, Sussie och Didrik Eriksson och deras gemensamma företag Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet.

Kaféet som ligger i anslutning till butiken döps till Bondens kafé och blir en del av Bondens butik. I butiken kommer också en avdelning för Gilla Grillas sortiment att finnas. Vi har pratat med Lena Masser där hon berättar om visionen och ett fantastiskt erbjudande till de första 100 besökarna under nyöppningen.


”Att nu komma tillbaka och knyta ihop båda verksamheterna känns fantastiskt”

 

– Efter att ha varit verksam i Saluhallen Slakteriet sedan starten första advent 2013 är det spännande att återknyta till Smaka på Västmanland, säger Lena Masser. Till en början drevs butiken verkligen som ett kooperativ av medlemmarna, men snart nog fick jag förtroende. Samtidigt hade vi fått ett intresse för grillning och startade Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet med en snabbt växande verksamhet, så vi släppte Smaka på Västmanland. Att nu komma tillbaka och knyta ihop båda verksamheterna känns fantastiskt.

Nypremiär den 26 januari 

Butiken byggs nu om och kommer att ha nypremiär lördagen den 26 januari. Fram tills dess finns ett begränsat sortiment i Bondens kafé. Lena Masser berättar mer om utbudet som kommer finnas i butiken. 

– Det blir en hel del nytt. Till att börja med kommer vi att återintroducera en gammal bekant för trogna Saluhallsgäster, Ostbiten från Granhammar. De var med i starten och hade egen butik i Saluhallen. Men att ha en gård och driva den, tillverka ost och ha gårdsbutik, gjorde det svårt att ha kvar butiken. Men många västeråsare blev väldigt förtjusta i deras ostar och då känns det väldigt roligt att kunna ta in dem igen, berättar Lena Masser. 

Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet

– Vi kommer att vidga cirklarna! Västmanland är ju bra, men god mat och goda produkter gör man även på andra platser. Vi kommer att utveckla sortimentet med hantverksprodukter och många dagliga livsförnödenheter. Eftersom vi själva tillverkar många produkter kommer vi att i stället för att ha ett lager med råvaror ha det i butiken. Så att kunden kan handla i stort sett allt som behövs för dagligt liv. Likaså rengöringsmedel, engångshandskar och så vidare, fortsätter Lena Masser.

Bondens kafé fokuserar på en hållbar satsning 


– Eftersom vi kommer ta över det kafé som fanns intill butiken, blir det Bondens kafé. Där kommer det att serveras bakverk, smörgåsar och rätter baserade på råvaror från butiken. Det är en hållbar satsning där vi verkligen kan minska livsmedelssvinnet, genom att tillvarata det som håller på att tröttna i butiken. Vår Sussie Eriksson är ett fenomen på småkakor och kommer att lyfta de klassiska sju sorters kakor på en kaffebjudning till nya nivåer. Och hon gör andra riktigt vassa grejer! Sedan blir det en spännande dagens lunch. Lunchen kommer hela tiden baseras på vad som finns i butiken och som vi måste rädda till en god, lokalt baserad måltid, berättar Lena Masser om utbudet hos Bondens kafé.

 

Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet

Kärleken för bra mat och ett klimatsmart tänk präglar Bondens butik och kafé


– Vi älskar god mat och vill få alla andra att förstå hur himmelskt bra det kan vara, det är det viktigaste för oss, säger Lena Masser med emfas. Men det finns också ett ansvar. Vi står för stora utmaningar. För vår kärlek till goda smaker har vi utvecklat Didriks Ärtburgare, en helt vegansk falafel på potatis och ärtor från familjen Roslunds i Stora Skedvi. Sen råkar den vara väldigt klimatsmart vilket känns fantastiskt. När vi använder nötkött, så är det uteslutande från Stora Ekeby. Men det viktigaste är ju trots allt upplevelsen av måltiden – då är det inte bara smak, det är det globala ansvaret, det kära mötet med vänner och kära, den himmelska smakupplevelsen, avslutar Lena Masser med.

Gilla Grilla i Saluhallen Slakteriet

En kasse med Västmanland till de 100 första kunderna


De 100 första gästerna får under öppningsdagen en presentkasse med otroliga smaker från Västmaland. Vi kan avslöja att presentkassen innehåller fantastiska godsaker och råvaror av hög kvalitét, så se till att vara bland de 100 första gästerna för att ta reda på resten av innehållet.

Saluhallen Slakteriet

 

När? 26 januari.

Lena Masser
Bo Masser
Gilla Grilla
Bondens butik
Saluhallen Slakeriet
Gilla Grilla Saluhallen Slakteriet
Bondens butik Västerås
Bondens kafé