GÅ TILLBAKA

Genbergs Sommarcafé öppnar upp för vinterfika

5 år sedan
Genbergs Sommarcafé öppnar upp för vinterfika

Under sommaren 2017 öppnades Genbergs Sommarcafé av familjen Genberg: Elizabeth och Mikael med sina barn Max, Alice och hennes pojkvän Ludvig. Beläget nära Strömsholms kanal i Virsbo har Genbergs Sommarcafé varit en destination att besöka för att uppleva ett familjekärt café som genomsyras av passion, kärlek och glädje. I år är de även nominerade till Västmanlands representanter att tävla om Stora Turismpriset. Vi har pratat med Elizabeth Genberg om helgens event där sommarcafét öppnar upp för vinterfika för första gången. 

Den “juliga” familjen öppnar upp för vinterfika 

– Egentligen är det ju den ankommande julen i sig som inspirerar till hålla vinterfika, såklart. Och alla vi i familjen är väldigt ”juliga”. Att vi inte haft öppet såhär föregående år beror på många saker som bland annat brist på tid. Hela familjen driver sommarcafét under våra semestrar respektive skollov. Vi har ju ”vanliga” jobb och skolor resten av året. Pågående renovering under höst och vinter förr om åren har ju såklart också påverkat. Och vi har haft det lite bökigt att värma upp huset om vintrarna, förklarar Elizabeth. 

Genbergs sommarcafe vinterfika
Familjen Genberg som i helgen öppnar upp sommarcafét i ny skepnad.

– Nu är Alice, Ludvig och Max klara med sina utbildningar – de tre är de som nu förbereder mest och ser till att denna helg blir av. Och renoveringen är klar. Det är någon list och sladd här och där som inte har hittat hem, men i stort så är helrenoveringen av huset klart. Och för ett par veckor sedan installerade vi luftvärmepumpar i huset. Sedan är vi ju såklart superpepp efter att ha nominerats till Västmanlands representanter att tävla om Stora Turismpriset som går av stapeln den 4 december. Vi hoppas kunna hinna med att ha öppet ännu en helg i december också, berättar Elizabeth. 

Menyn smyckas av julens läckerheter men även sommarfavoriter 

– På menyn kommer vi att ha saffran, saffran, saffran, saffran, säger Elizabeth och skrattar. Nej, vi har lagt band på oss, men självklart kommer vi att ha Alices fantastiska smöriga bullar på menyn – i julskepnad, det vill säga saffransbullar. Våra gästers sommarfavorit; den portugisiska bakelsen Pastel de nata kommer också att få en jultouch. Knäckebrödsmacka med nygriljerad julskinka och vår egen rödbetssallad, risgrynsgröt, finska julstjärnor, ris a la Malta, mandelmussla och en massa annat kommer att finnas på menyn, berättar Elizabeth exalterat. 

Genbergs sommarcafe vinterfika
Några sommarfavoriter som kommer få en jultouch och Alice fantastiska saffransbullar. Foto: @genbergssommarcafe på Instagram.

Värm dig med en god vinterfika vid brasan och smygstarta julen

– Vi hoppas att många tar sig hit till Virsbo i helgen. Det är så vintrigt här uppe nu, så vackert! Det är fint här på sommaren, men det är nästan så att vintern slår det. Att ta en frisk vinterpromenad och se sig omkring här i byn är ett hett tips. Och sedan komma in till oss och värma sig med gott vinterfika vid brasan. Vi har ca 55 platser inomhus. Vi vet ju med oss att vi egentligen gör något som vi själva inte tyckt varit okej förut – att tjuvstarta med allt juligt innan första advent. Men längtan till jul är för stor och den tror vi vi delar med många och då tänkte vi att det ändå kunde vara okej med alla att kalla det förtest, berättar Elizabeth med ett leende. 

Genbergs sommarcafe vinterfika
Idyllisk vinterkänsla i Virsbo! Foto: @genbergssommarcafe på Instagram.

– Vi förtestar julen, smyger igång den, ja.. tränar så att man sedan känner sig redo, in the mood för advent och alla andra härliga stämningsfulla mystillfällen i december. Vi kommer även ha lite julklappstips att köpa med hem; vår egen Granola, Ludvigs goda kolor med apelsin och saffran, kakhonung och lite annat vi hittar på, säger Elizabeth Genberg avslutningsvis.

Besök Genbergs sommarcafé vinterfika nu i helgen.
Datum & tid: 16-17/11, 12:00-16:00 
Adress: Storgårdsvägen 2, Virsbo

Elizabeth Genberg
Genbergs Sommarcafé
Genbergs Sommarcafé Virsbo
jul
Vinterfika