GÅ TILLBAKA

Gatan som odlar sin egen mat!

ett år sedan
Gatan som odlar sin egen mat!

När två australienare i förorten Buderim i idylliskt gröna Queensland var upprörda över överpriset på lime tog de ett initiativ till att förändra detta. De har skapat Australiens första “ätbara” gata i ett försök att leva en enkel ekologisk och organisk livsstil med gemenskap och färsk mat. I en intervju med ABC News Australia berättar de mer om initiativet som förändrat nationen.

Plocka frukt fritt från gatan 

 Urban Food Street började 2009 och fungerar idag som en mall för att landet ska ge ett större syfte till den stora australiensiska naturytan. Det började med ​​att paret bestämde sig för att plantera lime som sedan utvecklades att plantera lime som folk får plocka på gatan och använda dem till vad de vill.

ekologiskt västerås

Det som började med en citrusfrodad gata har vuxit till en förort som odlar säsongsbetonade frukter, grönsaker, örter och kryddor, som uppmuntrar till att odla, och äta färsk mat i det offentliga natursköna riket. I den här grannsamverkan finns enorm gemenskap där allt mycket sker till fots och människorna som bor där får ta del av allt som odlas på gatan. Om man inte odlar själv bidrar man med vatten eller tillagning av exempelvis sylt som sedan delas ut till alla.

ekologiskt Västerås

Bevara naturen med ett större syfte 

Deras önskan är att istället för att göra områden med denna typ av naturtillgång till en byggplats av höghus och trafik, att fokusera på att göra något gott av den fantastiska möjligheten de har genom att odla och bevara naturen. Detta arbetar Urban Food Street arbetar med idag med stor framgång.

 

Ekologiskt
närproducerat
Egenodlat