GÅ TILLBAKA

Systrarna på Gaggeska Gården: ”Gästerna kommer hem till oss”

2 år sedan
Systrarna på Gaggeska Gården: ”Gästerna kommer hem till oss”

Den idylliska Gaggeska Gården låg från början vid Fiskartorget i Västerås och uppfördes troligen på 1790-talet. Den flyttades till Vallby friluftsmuseet år 1960 då den och många andra byggnader skulle ge plats åt Västerås nya stadshus. Gården har sitt namn efter Rudolf Gagge (1834-1912) som ägde gården vid 1800-talets slut. Han var en av Västerås mer kända personligheter på sin tid och bankdirektör vid Mälareprovinsernas Enskilda Bank. Han var även stadsfullmäktigeledamot, kompositör, författare, konstnär och riddare. Nu hittar vi restaurangen Systrarna på Gaggeska gården där som ägs och drivs av familjen Juhlin.

Vi har träffat Evelina och Pia Juhlin som har många år inom café- och restaurangvärlden bakom sig. Deras resa med Gaggeska gården började för drygt 5 år sedan, när en chans uppenbarade sig, som de tog. De berättar om konceptet bakom Gaggeska gården och sin resa genom åren med restaurangen. 

Färskt, ekologiskt och närproducerat  

– Vår tanke när vi tog över var att vi ville ha en genuin restaurang där vi kan stå för allt vi serverar och servera det vi hade önskat äta. För oss är det otroligt viktigt att göra bra mat och fika! Det vi fokuserar på mest är att vi erbjuder lite färre rätter men som vi vill göra riktigt bra. Vi har enorm fokus på att råvarorna ska vara av hög kvalitet! Vi fokuserar även på närproducerat då vi värnar om andra mindre företag här i Västerås, berättar Evelina. 

“Blir en annan kvalitet på maten”

– Vi lagar och bakar även allting från grunden! Det är godare och blir en annan kvalitet på maten. Vi har ett konditori där vi bland annat gör egna vaniljsås, jordgubbssylt till pannkakorna som också serveras med ekologisk grädde. Vi använder även smör när vi bakar och inte margarin för att det är en renare råvara och ger godare smaker enligt oss. Vår passion ligger i att göra god mat som är ganska enkel, berättar Pia med ett leende. 

Helt rätt beslut att ta!

– Vår resa med Gaggeska gården började för drygt fem år sedan när vi tog över. Innan det hade Pia jobbat på lunchrestauranger och har lång erfarenhet. Jag och min syster jobbade även där och kände att vi alla hade ett driv att göra något tillsammans där alla får utrymme att göra det vi är bra på. En dag var jag på Gaggeska gården med min son och fikade och kort därefter var restaurangen till salu. Vi pratade om det och det kändes som helt rätt beslut att ta. Och idag står vi här drygt fem år senare och är väldigt glada över det beslutet, säger Evelina glatt. 

“Gästerna kommer hem till oss” 

– I huset infinner det sig lugn som vi verkligen älskar. Vi vill att det ska kännas som att gästerna kommer hem till oss och fikar, och det ska alltid finnas något för alla. Det är en otroligt mysig stämning här och på hela Vallby, det finns en härlig värme över hela området skulle jag vilja säga. Det är ett väldigt mysigt ställe att umgås på! Det är många familjer som samlas här då det finns ytor för barnen att leka på och se olika djur och liknande, berättar Pia. 

40 år, kallkök och disk 

– Jag har lagat mat i 40 år och har arbetat på olika lunchrestauranger, och haft eget sedan 2007, berättar Pia. Och jag har sommarjobbat på restauranger och varit i kallkök och diskat som man får göra när man är ung, säger Evelina och skrattar.

– Du (Pia) har ju alltid jobbat i restaurangbranschen och jag har alltid tyckt det varit roligt med kunder och service och sedan har vi känt att vi är bra på det så har liksom fortsatt, fortsätter Evelina.

“Man är inte bara här för att äta och bli mätt”


– Ja och det som gör att vi älskar att komma till jobbet varje dag är ju våra fantastiska gäster! Alla är så trevliga när de kommer hit och det är otroligt socialt till skillnad från andra ställen vi jobbat på. De kommer hit på sin fritid och tar sig verkligen tiden att umgås. De trivs på ett annat sätt och stannar längre, de kan äta på lunchen och sitta kvar i flera timmar, ta en promenad och sedan komma tillbaka på fika, vilket vi älskar, berättar Pia. 

– Man är inte bara här för att äta och bli mätt, man är här för att det är en upplevelse och för att umgås, fyller Evelina i. 

Det finns något för alla 

– Vi erbjuder en á la carte meny där det finns något för alla, vi har alltid kött fisk och vegetariska alternativ. Sedan har vi en dagens varje dag hela veckan förutom lördag och söndag där vi serverar samma rätt. Vi har även en veckans husman, veckans soppa och veckans vegetariska som erbjuds hela veckan. Allt görs som vi sagt från grunden! Vii försöker få ihop en meny för alla smaker och preferenser. Vi vill servera färsk mat och laga maten varje dag, vi vill inte slänga eller frysa in den så vi fokuserar på att ha ett färre utbud av rätter men något som kan göra alla nöjda och glada, berättar Pia. 

Adress: Skerikesvägen 2, Västerås
Systrarna på Gaggeska Gården
Gaggeska gården
Vallby Friluftsmuseeum
evelina juhlin
pia juhlin
gaggeska gården västerås