GÅ TILLBAKA

Lux Dag för Dag: Från industrihistoria till gastronomisk framgång

7 månader sedan
Lux Dag för Dag: Från industrihistoria till gastronomisk framgång

När Henrik och Lotta Norström först satte ögonen på det gamla industriområdet på Lilla Essingen där Electrolux en gång dominerade, såg de inte bara en tom byggnad; de såg framtiden för svensk gastronomi. Idag står deras restaurang Lux Dag för Dag som ett avtryck för deras vision, en omvandlad plats där ekot från det förflutna möter modern svensk matkultur.

I en exklusiv intervju berättar Henrik den resan som han och Lotta påbörjade år 2003.Det var en tid då sökandet efter leverantörer skedde genom att bläddra i telefonkataloger och när ambitionen att lyfta fram lokala råvaror var en sällsynt affärsidé. Henrik skrattar åt minnet av de tidiga dagarna, när han manuellt sökte upp och knöt band med lokala fiskare och bönder för att fylla Lux’s meny med det bästa av svensk skärgård och lantbruk.

Henriks passion för svensk mat och råvaror skiner igenom när han diskuterar säsongens påverkan på Lux’s meny. Varje rätt är en hyllning till den svenska naturens mångfald och en kärleksförklaring till råvaror som fångas, odlas och skördas ansvarsfullt.

Efter en brand som nästan tog allt, stod paret inför valet att ge upp eller bygga upp igen. De valde det senare, och Lux återuppstod med förnyad styrka. Henrik berättar om deras evolution från en exklusiv matupplevelse till en mer tillgänglig, men fortfarande distinkt, råvaru driven restaurang. Pandemin förde med sig sina egna prövningar, men genom innovation och anpassning har de återigen öppnat dörrarna, denna gång med en välkomnande lunch på fredagar.

När Henrik blickar framåt är det med en klar vision av att fortsätta förena traditioner med innovation. Han och Lotta är fast beslutna om att Lux ska förbli en plats där hållbarhet inte bara är en trend utan en livsstil. Deras engagemang för miljön och den svenska matkulturen är inte bara uppenbart i deras meny utan även i deras dagliga drift.

Henrik och Lotta har inte bara skapat en restaurang; de har skapat en berättelse om återuppfinning, uthållighet och kärlek till maten och kulturen. Lux står som en pelare i Stockholms matvärld och som ett strålande exempel på hur drömmar kan anpassa sig, växa och blomstra mot alla odds.

Hemsida

Fakta: Restaurangen ägs förutom Henrik och Lotta av Peter och Anette Johansson och Daniel Frick.