GÅ TILLBAKA

Fira Våffeldagen i Karlstad. Här är de bästa ställena att äta våfflor!

3 månader sedan
Fira Våffeldagen i Karlstad. Här är de bästa ställena att äta våfflor!

Våffeldagen är en högtid som firas i Sverige den 25 mars varje år för att hylla den läckra rätten som vi alla älskar – våfflor. Ursprungligen härstammar våfflor från Belgien, men de har blivit en del av vår matkultur och många svenska caféer och restauranger erbjuder våfflor på menyn. 

Historien om Våffeldagen
Ursprunget till Högtiden kan spåras till Sverige, där den är känd som ”Våffeldagen”. Helgdagen firas traditionellt den 25 mars, som också är Jungfru Marie bebådelsedag i den kristna kalendern. Det anses att kopplingen till våfflor uppstod eftersom ordet ”våffla” låter liknande ”Vårfrudagen”, vilket betyder ”Jungfru Marie dag”.

Att fira Våffeldagen
Våffeldagen firas på olika sätt i olika länder. I Sverige är det vanligt att äta våfflor med vispgrädde och sylt eller med rökt lax eller kaviar. 

I USA firas National Waffle Day den 24 augusti genom att njuta av våfflor på olika sätt, från klassiska amerikanska våfflor med sirap till kreativa skapelser som kyckling och våfflor eller våffelsandwiches.

I Norge firas våffeldagen den 28 februari och kallas för ”Vaffeldagen”. Traditionellt äter man våfflor med ost och skinka eller med sylt och rømme (sur grädde).

I Frankrike är våfflor en del av den regionala matkulturen i norra Frankrike och kallas för ”gaufres”. Våfflor serveras ofta med choklad eller grädde och kan även fyllas med ost eller skinka.

I Belgien är våfflor en nationalrätt och firandet av våffeldagen är mycket populärt. Belgiska våfflor är oftast tjockare och större än vanliga våfflor och serveras ofta med grädde, choklad eller frukt.

I Holland firas våffeldagen den 29 mars genom att man äter våfflor med sirap eller med en salt topping som rökt lax eller räkor.

Vart kan man hitta Karlstads bästa våfflor?

Vi har samlat ihop några av de mest populära och unika våffelrestaurangerna i Karlstads för att du ska kunna hitta den perfekta platsen att njuta av den svenska klassikern.

Mariebergsskogen våffelkafé Spikgården


Foto: @Mariebergsskogen/Facebook
​​Perfekta våfflor i mysig miljö!
Adress: Treffenbergsvägen, 652 29 Karlstad

Kafé Rosteriet

Foto: @KaféRosteriet/Facebook

Det är svårt att missa doften av Löfbergs nyrostade bönor när man passerar centrala Karlstad. Passa på och ta en våffla med skagenröra alternativt med glass och frukt.

Adress: Treffenbergsvägen, 652 29 Karlstad

Villa Rud café

Foto: @VillaRudCafé/Facebook

Lugnt och mysigt ställe.

Adress: Kyrkogårdsallén 5, 654 66 Karlstad

Carli Choklad

Foto: @CarliChocklad/Facebook

Deras kakor, choklad och glass är värda den högsta rankingen.

Adress: Järnvägsgatan 3, 652 25 Karlstad

Le Croissant

Foto: @LeCroissant/Facebook

Mycket mysigt ställe! Genomtänkt med fransk touch på både meny och mild fransk musik i bakgrunden.

Adress: Drottninggatan 15, 652 25 Karlstad

Zest – Karlstads gröna oas

Foto: @Zest/Facebook

Tack vare engagerad personal, pigga leverantörer, många trogna gäster och en allmänt ökande matmedvetenhet, så har Zest växt sig mer och mer stabilt och har nu sin självklara plats i Karlstads hjärta som en liten oas för stammisar och turister. En värdebaserad oas där idéer och framtidsplaner aldrig sinar.

Adress: Norra Strandgatan 17, 652 24 Karlstad

Button Town Café

Foto: @ButtonTownCafé/Facebook

Supertrevligt ställe med hög mysfaktor intill Klarälven!

Adress: KNAPPSTAD 515, 653 42 Karlstad

Café Råtorp

Foto: @CaféRåtorp/Facebook

Perfekt café för turister som kanske får ett smakprov på äkta svenska traditionella kakor och ”Fika”.

Adress: Råtorpsvägen 22, 653 49 Karlstad

Våffeldagen är en rolig och läcker högtid som firar den älskade våfflan i alla dess former. Firandet av våffeldagen är en tradition som började i Sverige under 1600-talet och spridit sig över hela världen. Oavsett om du föredrar dina våfflor söta eller salta finns det oändliga sätt att njuta av denna läckra godsak på Våffeldagen och därefter.

våffeldagen
våfflor
våfflor i karlstad
mariebergsskogens våffelkafé spikgården
kafé rosteriet
villa rud café
carli choklad
zest karlstad
button town café
café råtorp