GÅ TILLBAKA

Hur särskiljer vi en restaurang från en fine dining restaurang?

4 år sedan
Hur särskiljer vi en restaurang från en fine dining restaurang?
Foto: Carl Lemon, @carllemon på Instagram.

Den här veckan delar Christoffer Magnusson Domeij, som driver The Nutmeg House, med sig av skillnaderna på en ”vanlig” restaurang och en fine dining restaurang. Varför tycker han inte om ordet ”fine dining” och vad är det viktigaste att tänka på när man komponerar menyn? Han berättar om det och mer nedan. 

”Inte bara en mätt mage”

Största skillnaden mellan en ”vanlig” restaurang och en fine dining restaurang är oftast att man äter under en längre tid. Och att det är mer än bara maten som spelar in såsom miljö, mat och dryck i kombination, färre antal platser, avsmakningsmenyer etc. Du får förhoppningsvis en upplevelse utöver det vanliga och inte bara en mätt mage. Själv tycker jag inte riktigt om ordet fine dining då det för mig förknippas med en stel atmosfär där man som gäst inte känner sig bekväm alla gånger. Hos mig vill jag att gästen ska uppleva fantastisk mat i en avslappnad och familjär miljö. Det viktigaste när man driver en restaurang, oavsett nisch, är att tänka på gästen och helhetsupplevelsen. Jag vill behålla den intima känslan med närhet till gästen genom ett mindre antal gäster.

”Viktigt att det händer något i varje tugga”

När man ska komponera en meny så är det viktigt att det händer något i varje tugga och att det är väl avvägt så att det inte är för mycket eller för lite. Jag gillar när det svänger mycket i smak och inte bara en jämn ström rakt igenom. Man lägger oftast mer tid på arbete i förberedelser och på tallriken med fler moment och kombinationer. Råvarorna är oftast av hög kvalitet. Jag lägger ner ca 30 timmar på en middag och då är det inte inräknat med planering och inköp. Det som tar mest tid för mig är oftast chokladpraliner och desserter.

Fine Dining restaurang Västerås

Gästspel hos Kopparlundens Bageri 

Jag och Kopparlundens Bageri planerar ett gästspel av mig på deras bageri after hours den 4-5 mars. Det kommer serveras en fyrarätters-meny med dryck där någon form av bröd, surdeg eller deg kommer ingå i varje servering. För båda kvällarna finns det 14 platser tillgängliga att boka. Jag uppmanar verkligen människor att testa en sådan intim upplevelse. Det är inte bara en trevlig och familjär miljö utan man har även möjligheten att lära sig mer om olika kombinationer, råvaror, dryck osv. Boka din plats via ett samtal till Kopparlundens Bageri 021-414709.

Tid: 19.00
Datum: 4-5/3
Pris: 950kr inkl. dryck

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

The Nutmeg House
fine dining
fine dining restaurang