GÅ TILLBAKA

Pråmen: En exklusiv smakresa till havs i Västerås

2 år sedan
Pråmen: En exklusiv smakresa till havs i Västerås

Från att först bedrivas av stjärnkocken Erik Lallerstedt i Stockholm och fått erhålla stjärnor i Guide Michelin, äntrar nu den 59-åriga båten Pråmen, Västerås. Bakom rodret hittar vi Joakim Forslund som minst sagt haft en stjärnspäckad resa inom restaurangbranschen.

Hur började din resa inom denna bransch?

– Allt började med att mitt intresse för restaurang växte i tidig ålder och jag fick utöva de genom en restaurangskola i Hällefors där jag också arbetade extra på Bresjö gård. Jag fick lära mig mina grundkunskaper som kock. Efter studenten flyttade jag tillbaka hem till Västerås och arbetade på mitt älskade Å där jag haft mina bästa och värsta stunder. Jag har spenderat flera omgångar på Å emellan mina matlagningsresor från New York och Stockholm, berättar Joakim.

Vad fick du vara med om i New York och Stockholm?

– Jag åkte till New York för att praktisera och vidareutveckla mina kunskaper och verkligen fördjupa de på Aquavit som erbjuder Fine dining med fokus på svenskt kök och har fått stjärnor från både Guide Michelin och New York Times. Jag tog mig sedan tillbaka till Stockholm för att arbeta på Lux vilket var en utmaning i sig. Man arbetade med att byta menyer från dag till dag – det var en utmanande period men senare bytte vi över till varje vecka vilket var mer stabilt, påpekar Joakim.

Vad var största skillnaden mellan USA och Sverige?

– Mentaliteten är annorlunda när man jämför Sverige och USA. Man jobbar mer som ett lag mellan stationer i Sverige medan man i New York vill vara mer egoistisk och fokusera på hur  ens egen station fungerar. I Sverige är kockar generellt mer kunniga inom samtliga områden medan man mer riktar in sig på specifika tekniker & kök i USA. På personligt plan har jag lärt mig en hel del inom kundbemötande från alla åren och passen på Å i Västerås. Matkunskaperna och teknikerna har jag främst hämtat från Lux och Aquavit. Att kunna flytta smaker och ändra smaker samt jobba med smakbrytare är en ekvation i sig, säger Joakim.

Vad fick er att satsa på Pråmen?

– Min pappa blev erbjuden att köpa båten och jag fick ett samtal av honom i December 2016 om att möjligheten fanns att driva restaurang ombord. Det var ingenting som var planerat, men jag kände att detta var en möjlighet jag inte ville missa. Hela processen gick väldigt snabbt och jag kände mig redo för att påbörja detta projekt. Planeringsarbetet kring koncept, tillstånd och annat kunde börja, berättar Joakim.

– På Pråmen serverar vi främst fyrarätters middag till en början. Det vill säga fyra steg av: förrätt, mellanrätt, varmrätt och efterrätt samt dryckespaket eller alkoholfria alternativ. Bland de olika stegen väljer man mellan fyra rätter som baseras efter säsong och fokuserar på fisk och skaldjur. Alternativ med kött och vegetariskt kommer självklart att alltid finnas. Det kommer inte vara någon skillnad på kvalité och omtanke vare sig det är fisk eller vegetariskt, intygar Joakim.

”Att kunna flytta smaker och ändra smaker samt jobba med smakbrytare är en ekvation i sig.”

– Vi fokuserar på att arbeta med och servera högkvalitativ mat, dessutom jobbar vi med lokala leverantörer av råvaror. Fisken får vi till exempel direkt från Mälaren. Vi noterar endast tre – fyra huvudingredienser för att det ska vara lättare att bestämma sitt val som gäst. Vi väger in tyngd och tillagningsmetoder ordentligt. De första rätterna är till exempel syrliga och bra salta, helt enkelt rätter som man startar upp en middag med. Man ska vara hungrig genom alla rätter och därmed en perfekt efterrätt som avslut som toppar mättheten, förklarar Joakim.

Vilken upplevelse får man?

– En högkvalitativ upplevelse där man ska känna sig omhändertagen och få ett eget utrymme. Man ska komma hit för att uppleva någonting extra och det är extremt höga förväntningar på mat och service. Man kommer även kunna se hur våra kockar arbetar med maten och tillagar den i vårt öppna kök på övervåningen. Hit kommer man för att umgås, men även för att äta i lugn och ro. För att toppa upplevelsen och göra det till något extra får man maten presenterad av våra kockar som förklarar upplägget med våra uppbyggnader av rätter, aromer och smaker, berättar Joakim.

Några avslutande ord och har du något mer spännande att berätta?

– Det jag också kan berätta är att vi även erbjuder en tiorätters avsmakningsmeny och luncher. Dessutom har vi alltid tre rätter som finns utöver våra fyrarätters. Bland annat: Surf and turf, fiskgryta och en svensk klassiker, tipsar Joakim.

”Jag har höga ambitioner och förhoppningar. Det känns väldigt bra och mycket att göra – vilket är riktigt roligt. Detta är min första krog jag driver och du som gäst är varmt välkommen till sjöss hos oss på Pråmen för att få en upplevelse du sent kommer att glömma!”

Info om Pråmen

Adress:
Färjkajen, Kajplats 1-3, 722 10 Västerås. (Mittemot Kajplats 9.)

Antal platser:
68 – 70 platser

Större evenemang:
Nedervåningen är öppen för konferensmöjligheter och abonnering.

*Intervju från 2017. 

 

Pråmen
Pråmen Västerås