GÅ TILLBAKA

Egen sushi – Sushi Heaven avslöjar hur

6 år sedan
Egen sushi – Sushi Heaven avslöjar hur

Tycker du om sushi? Har du någonsin haft en idé om att prova göra egen sushi hemma? Det har vi också haft, därför bestämde vi oss för att ta reda på hemligheten, tips och trix av sushimästarna själva. Sushi Heaven som vi skrivit om i ett tidigare inlägg lär oss allt vi behöver veta om den japanska trendiga rätten.

Tuka är vår sushi-lärare

En av kockarna på Sushi Heaven är Tuka Dorjtsembe. Han har utbildat många sushikockar i Stockholm och är en välkänd person inom just sushi. Han visar oss steg för steg hur han gör sushi och kommer med bra tips längs vägen.

Fr. vänster: Tuka Dorjtsembe, Tolga Illhan och Aagii Dorjtsembe
Från vänster: Tuka Dorjtsembe, Tolga Illhan och Aagii Dorjtsembe, personerna bakom Sushi Heaven.

 1. Riset – nyckeln till framgång

Något Tuka poängterar är vikten av att tvätta riset rätt och noggrant.

– En av anledningarna till att han är så duktig beror på att han vet hur riset ska tvättas enligt Sushi Heavens ägare Tolga Ilhan.

Målet med att tvätta riset är att hinnan runt kornet ska poleras bort. Det gör man genom att tvätta det i fem timmar med omrörning några gånger varje timme. Enklaste är att göra det dagen innan enligt Tuka.

Att tvätta riset är väldigt viktigt för en god sushi.Att tvätta riset noga är avgörande för en god sushi.

2. Rätt råvaror är viktigt

Oavsett om man vill laga en sushi som är vegetarisk eller inte så gäller det att välja råvarorna med omsorg. Alla vet vi ju hur svårt det är att hitta en bra avokado, men för att sushin ska smaka bra behöver den vara perfekt mogen. När det kommer till fisk- och skaldjur rekommenderar Tuka att köpa från affärens charkdisk.

Bra råvaror är a och o för en god sushi.
Bra råvaror är a och o för en god sushi.

3. Nödvändiga ingredienser för egen sushi

När riset är tvättat ska det kokas. 40 minuter för ett kilo ris. Medan det kokar kan man skära tillbehören och blanda vinägerblandningen. Den består av japansk risvinäger, matvin, socker, salt och ska sedan blandas med riset när det är färdigkokt.

Sedan ska riset svalna så pass mycket att man kan arbeta det med händerna. För hygienens skull tipsar Tuka att använda plasthandskar och gnida in dem med matolja. På asiatiska livsmedelsbutiker kan man köpa bambumatta och nori – arket som är gjort på alger.

Här är alla de viktiga ingredienserna för att göra egen sushi.
Här är alla de viktiga ingredienserna för att göra egen sushi.

”Men om ni inte är nöjda med er egen sushi är ni alltid välkomna till Sushi Heaven”, säger Tuka och skrattar.

 

 

Sushi Heaven
Japan
Egen Sushi
Sushi Heaven Västerås
Matlagning
Hur du gör Sushi