GÅ TILLBAKA

Det här är EAT Matstudio

3 år sedan
Det här är EAT Matstudio

I den här artikelserien kommer vi få följa med Hannes Filipsson som driver EAT Matstudio. I denna första artikel berättar han om sin bakgrund och vad EAT Matstudio egentligen är. Hur funkar konceptet? Och kan man verkligen hyra hem en kock? Följ med på denna nya spännande artikelserie som kommer bjuda på massa matnyttig inspiration till hemmakocken bland annat. 

Vem är Hannes Filipsson? 

Jag är 29 år gammal med sambo och en liten son på 2 år och vi är nyinflyttade i ett hus i Surahammar, där min sambo Stina kommer ifrån. Jag gick inte hotell/restauranglinjen på gymnasiet utan jag tog vägen till kockyrket via Restauranghögskolan i Grythyttan när jag var 23 år. Istället gick jag samhällslinjen på Carlforsska gymnasiet då de flesta av mina kompisar gick där, så det föll sig ganska enkelt.

Jag hade inga tankar på att jobba med mat i tonåren utan det var bara något jag såg som intressant och med passion. Båda mina föräldrar lagar mycket mat, eller egentligen alla vuxna omkring mig har lagat mycket mat så köket har alltid varit en trygg plats i hemmet. Passion har alltid drivit mig och många skulle nog beskriva mig som en romantiker, en passionerad typ med känslorna utanpå. Därför tror jag inte att jag helt är stöpt ur den form som kanske den sedvanliga kocken är, om det nu finns något som heter så, men ni kanske förstår. Jag tog vägen via universitet och restaurangskola.

Under resans gång har jag fått dela kök med många duktiga kockar som gett mig otroligt mycket kunskap, insikter och lärdomar. Ibland har det gått bra, ibland mindre bra men jag är glad för alla delar av min resa då det gjort mig till den kock jag är idag. Och vad gör jag egentligen idag? Jag driver EAT Matstudio. Min roll på EAT Matstudio är idag en mer administrativ roll än bara den kockroll jag haft tidigare. Jag driver idag EAT på mitt sätt och hittar på nya grejer att nå ut till folket i Västerås med vår matlagning och unika lokal.

Det här är EAT Matstudio 

Vill du träffas ett gäng och laga mat tillsammans eller ha en helkväll med privat kock så är EAT Matstudio stället du ska till. Vår mest populära matlagningsaktivitet är vad vi kallar ”cookalong”, och då lagar alla maten tillsammans. Jag välkomnar gänget med lite snacks och delar in gänget i fyra olika lag som får ansvaret att tillaga varsin rätt från den meny som vi har för kvällen. Meny byter vi när vi känner för, men oftast när säsongerna för råvaror byter av varandra. Jag slår såklart ett slag för detta koncept eftersom då har jag större chans att svara på frågor som uppstår och jag får lära ut det jag verkligen kan.

Jag minns speciellt ett gig när det var ett gäng kids med, och de var så duktiga och ville verkligen lära sig saker. Det var en ny grej för mig att jobba med den mindre publiken men det gav väldigt mycket tillbaka. Den personliga interaktionen med gästen är det bästa med EAT. Det blir verkligen något alldeles extra också om du själv har varit med att laga maten från grunden. Inte mycket kan konkurrera med oss om du vill ha en skitbra kväll och laga maten tillsammans med de du tycker om. I dessa tider är det svårare men hur många familjer är större än 8 personer egentligen?

Ha hela restaurangen för dig själv 

Vårt andra koncept är chefs table, som är mer likt ett restaurangbesök men du har hela ”restaurangen” för dig själv där kocken lagar maten framför dig. Mer populärt val av koncept om ni ska parta till det rejält och bara vill sitta och njuta en hel kväll. Grejen med oss är att vi inte har alkoholtillstånd, så ni tar med er egen alkohol efter vi skickat ut våra dryckesrekommendationer till den meny som är satt för kvällen. Många tycker det är väldigt skönt att själva kunna bestämma vilken mängd och typ av dryck de vill ha. Dessutom mycket billigare för dig som gäst.

Rent-a-chef? Javisst! 

Ett nytt koncept som vi startade under pandemin var ”rent-a-chef”, som visat sig vara väldigt populärt. Vi vill ju att människor ska komma till oss så istället fick vi ta oss hem till gästen istället. Allt blir mer på gästens villkor och gästen känner sig tryggare under sitt eget tak vilket är ganska skönt som kock. Ofta kan en stel stämning infinna sig på finare restauranger för gästen inte vet hur denne ska bete sig. Här är det som bortblåst. Under en rent-a-chef kör vi en trerätters plus några snacks och vi tar med eget porslin.

Det här har vi att se fram emot 

Under denna artikelserie kommer jag dela med mig allt från trender till dryckestips, smultronställen att besöka för deras mat och dryck, eller tips på hur du blir en femplus-värd när du hostar en middag.

Jag vill också ta den här chansen att få dela med mig av det jag kan bidra med, dvs tips på hur du blir en bättre matlagare hemma och få det att bli en kul grej istället för att det blir ett stressat och framtvingat moment i vardagen. Jag känner många som inte har en skvätt självförtroende i köket, det är sorgligt. Jag vill ändra på det. Kunskap är ingenting värt om den inte delas med av.

Eat matstudio
EAT Matstudio Västerås
Cook a long
rent a chef
chefs table
Hannes Filipsson