GÅ TILLBAKA

Djäknebergets restaurang – En plats älskad av stora och små

2 år sedan
Djäknebergets restaurang – En plats älskad av stora och små

DJÄKNEBERGETS RESTAURANG – KRÖGARSTORY
Bröderna Tommy och Jiri Ondracek äger och driver Djäknebergets restaurang sedan 2013 i sann familjeanda. Att restaurangen har en familjär historia är något som präglat verksamheten ända sedan dag ett. Restaurangen har gått från att endast vara ett säsonsgsbaserat café till att idag vara en fullt utrustad restaurang med en oslagbar panoramavy som ger en fulländad upplevelse – älskad av både stora och små.

Restaurangen växte fram genom familjen

– År 1989 öppnade vår farbror och faster det dåvarande caféet vid namnet: ”Djäknebergsterassen”. Detta var endast öppet under kortare perioder – oftast från Valborg fram till september. Man anordnade endast bussluncher och minnesstunder på den tiden. När bollen väl var i rullning med verksamheten blev det ett naturligt steg för oss att kliva in i branschen tidigt i tonåren. Resan inom restaurang började med att vi fick sommarjobba i restaurangen för vår farbror, förklarar Jiri.

”Att kliva in i branschen var ett naturligt steg”

Arkitekttävling anordnades för att försköna det dåvarande sommarcaféet

– År 1996 fanns en anlagd fond som skulle avsättas för ”försköning” av Djäkneberget. Då ville Västerås stad satsa på att bygga en verksamhet i form av en ”året-om” restaurang. Det fanns ju inte så många restaurangverksamheter på den tiden. Man anordnade en arkitekttävling som hade fått in tio olika bidrag. Förslaget om den nuvarande och existerande Djäknebergsrestaurangen vann i omröstningen och blev till verklighet, berättar bröderna.

Vad hände sen?

– Sagt och gjort, vår farbror fick bedriva sin verksamhet vidare i den nya restaurangen och år 1997 tog vi plats i bolaget. Under 2013 blev det generationsskifte, vår farbror och faster gick i pension och vi tog över. Detta är ett val vi inte ångrat. Restaurangen är en stor del av våra liv och vår livsstil. Vi får så mycket kärlek och uppskattning av våra gäster vilket förgyller våra dagar extra, berättar Tommy.

”Det här är inte ett jobb, det är en livsstil”

Djäknebergets restaurang i Västerås: En unik plats dit alla är välkomna

– Det som är unikt med restaurangen är att den besöks av människor i olika åldrar – allt ifrån små barn till äldre personer. Vi serverar husmanskost i sitt sanna essé, där gösen är en populär rätt bland gästerna. Utanför restaurangen finns ett stort grönområde med en dansbana, en minigolfbana och en lekpark. Man kan säga att Djäkneberget är ett område där man kan ladda energin och få sig en lugn stund, påpekar Jiri.

Helhetsupplevelsen är nyckeln till framgång

– Kombinationen av bra service, god mat och den vackra miljön är en oslagbar kombo hos oss. Något vi ständigt har i åtanke är att alla i teamet tillsammans bildar en kedja. Det är viktigt för oss att alla arbetar mot samma mål, säger Tommy.

Jobba inom restaurang: Man måste älska yrkesvalet och mötet med människor

– Vi stöter på olika utmaningar varje dag. Denna bransch är levande och ingen dag är den andra lik. Man måste älska yrkesvalet och mötet med alla människor, berättar bröderna.

“Att driva en restaurang kan jämföras med en mekanisk klocka, alla kugghjul måste fungera – annars blir det totalt kaos i restaurangen”

Bröderna brinner för att ge tillbaka

– Vi har många fina minnen i bagaget med denna restaurang. Nyårsfirandet år 2000 minns vi extra vilket var vårt sista nyårsfirande som vi anordnade. Vi hade fyrverkerier och orkestrar här som gjorde kvällen extra magisk. En annan fin tradition som vi fortsätter med och har haft sedan mer än 20 år tillbaka, är att vi bjuder de som har det svårt i samhället på julbord dagen före julafton. Vi brinner för att ge tillbaka och sprida glädje, avslutar bröderna Ondracek.

Adress:

Djäknebergsgatan 10, 724 61 Västerås

Djäknebergets restaurang
Jiri Ondracek
Tommy Ondracek
Djäkneberget
Storyn bakom Djäknebergets restaurang
Intervju med Tommy Ondracek
Intervju med Jiri Ondracek