GÅ TILLBAKA

Detta visste du inte om Slakteriområdets historia!

2 år sedan
Detta visste du inte om Slakteriområdets historia!

Slakteriområdet i Västerås fyllde 100 år för fem år sedan vilket firades med en stor matfestival som blev en av de mest besökta i Västmanland. Syftet med evenemanget var att hylla och att påvisa vilken utveckling Slakteriområdet haft. Vi djupdyker i ämnet och tar reda på mer om historien och hur framtiden ser ut tillsammans med Greger Johansson, projektledare för Saluhallen Slakteriet och Johan Göterfelt som är fastighetsägare via Fastbro Fastigheter.

Slakteriområdets historia – En resa genom generationer

Startskottet för Slakteriområdet började med Elektrolytverk. 1918 hade ASEA chefen, Sigfrid Edström ambitionen om att göra Västerås till kopparstaden och startade Elektrolytverken i Slakteriområdet.

Elektrolytverken på Hammarby sjöhage, senare slakteri, 1930-talet. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet. Slakteriområdets historia
Elektrolytverken på Hammarby sjöhage, senare slakteri, 1930-talet. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

Efter första världskrigets slut, kunde USA börja exportera elektrolytkoppar igen och priserna sjönk. Verket tvingades därför stänga 1919 och öppnades aldrig igen. Under 30-talet drevs Saluhallen Slakteriet av en andelsslakteriförening.

Foto: Västmanlands läns hushållningssällskap.

– Man drev sina egna butiker, butiksbussar och 1952 byggdes storkök och kontor. 1971 och framåt drevs området från och till utav olika företag och till slut valde man att lägga ner verksamheten 1990. Några år senare gick lokalerna till Västerås stad, berättar Greger Johansson, projektledare för Saluhallen Slakteriet.

Saluhallen Slakteriet: Mötesplats för entreprenörsföretag med fokus på mat

Saluhallen Slakteriet i Västerås öppnade 2013. Foto: Pia Nordlander.

– År 2009 tog vi på JSG Fastigheter över Saluhallen från Västerås stad. Idén fick vi när vi insåg vilka möjligheter området hade och fortfarande huserade många verksamheter med mat. Vi gjorde en förstudie och såg flera förändrade köpbeteende gällande främst närproducerad och ekologisk mat. När vi såg att behovet fanns så bedömde vi att det var värt att satsa på en ny typ av marknadsplats för lokalproducerad mat, påpekar Greger.

Framtiden för Slakteriområdet

2016 köptes området av Fastbro AB som haft fortsatt utveckling av att vårda och expandera det gamla andelsslakteriet. Johan Göterfelt som är fastighetsägare för Slakteriområdet, berättar mer om visionerna.

Konceptbild för Saluhallen Slakteriet innan öppning.

För oss på Fastbro Fastigheter är visionen att ta Slakteriområdet från en industri till en handelsplats. De 70 hyresgäster vi har på området har en verksamhet som attraherar människor att komma hit för att handla med Slakteriområdets entreprenörer och företagare.

‘’Vi ska göra Slakteriområdet till Sveriges mest spännande handelsplats för företagare och människor som söker något unikt!’’

– När vi för första gången besökte området insåg vi dess potential, vilket i sin tur skapade ett intresse hos oss för att vidareutveckla detta område. Slakteriområdet kommer att utvecklas på visuella och tekniska plan och få sig en ombyggnation under de kommande åren. Visionen är att ta Slakteriområdet från en industri till en handelsplats, dit människor aktivt söker sig, avslutar Johan Göterfelt.

Fastbro Fastigheter berättar mer om Slakteriområdets framtid

Fastbro fastigheter fanns på plats under Slakteriområdets 100 års jubileet för att informera om Slakteriområdets lokaler och berätta om sina visioner för området.

– Vi kommer att dela ut material till intresserade lokalhyresgäster och informera om vilka lokaler som är tillgängliga. Vi kommer också att berätta om våra planer framåt för området samt besvara frågor. Efter jubileet kommer vi att ta individuell kontakt med de som är intresserade av att flytta sin verksamhet till området, berättade Johan Göterfelt om firandet.

Saluhallen Slakteriet platsar i White Guide 2019

En till anledning till varför Saluhallen Slakteriet är en välbesökt plats beror på deras engagemang och satsning på hållbarhet. Saluhallen Slakteriet uppmärksammades i år av White Guide tack vare deras fokus på lokala och närproducerade produkter. I motiveringen till placeringen ingick även deras breda utbud av mat, både från restauranger och butiker, som täcker alla smaker och preferenser.

De framgångsrika verksamheterna i Saluhallen Slakteriet – här är de!

RibHaus

Ärlig och rak mat är mottot på RibHaus! Här serveras burgare, kycklingvingar och tillbehör där man inte räds för att testa nya smaker och kombinationer. Resultatet har fått en enorm genomslagskraft – kunderna älskar det!

Happy Noodle+

Happy Noodle + erbjuder fantastiska rätter från det kinesiska köket. Du kan njuta av smakrika dumplings, nudelrätter, smårätter och nudelsoppa.

Aurora Sushi Bar

På Aurora Sushi Bar kan du smaka asiatisk mat skapad genom konsten bakom molekylär gastronomi. Prova Omakase Chef’s Choice som består av en förrätt, nio bitar sushi och dessert. Boka detta i förväg med möjligheten att sitta med privatkock som visar tekniken bakom sushi!

Matildas Husmanskost Njut av läcker husmanskost som passar alla åldrar. Alla klassiker vi alla vuxit upp med och älskar.

Flavours Kitchen 

Hos Flavours Kitchen hittar du det bästa från Indien. Här kommer ni få matupplevelser av hög kvalité och smak som ni inte kommer glömma. Inbjudande och mysig stämning med välkomnande personal som möter er med glädje. Deras mål är att ge er den bästa, minnesvärda upplevelsen av vår matkultur genom att servera exotiska maträtter tillagade av våra erfarna kockar.

Under lunch serverar vi våra populäraste indiska rätter. De har även avhämtning och catering.

Happy Banh Mi

Happy Banh Mi serverar vietnamesiska Banh Mi. De serverar Banh Mi som är ett luftigt bröd med spröd yta som fyllning och smakrik sås; välj mellan entrecote, kyckling, fläsk eller vegetarisk.

Våffelbruket

Våffelbruket AB är grundat med den enkla idén att leverera världens roligaste våffelupplevelse med det största utbudet av våfflor tillsammans med tillbehör. Och vem älskar inte våfflor? Passar alla tillfällen och åldrar.

Munchie Picchu 

Munchie Picchu är en hyllning till det peruanska arvet och den moderna mångkulturella andan i Peru. De är en fusion av den gamla världen med den nya, som härstammar från inhemska Quechua och Aymara-traditioner med Japanska och Afro-influenser.

Munchie Picchue PICCHU är mycket mer än mat, det är en berättelse om Peru och ett firande av grundarnas magiska hemland. Det är en resa fylld av äventyr och upptäckter; av mystiska och antika civilisationer, Andernas majestät och regnskogens lugn. Munchie Picchu är en fest för sinnena med en blandning av den gamla världen och den nya. Upplev lite av Peru med deras äkta peruanska gatumat.

Saluhallen Slakteriet