Trenden att äta rå kyckling – en farlig mattrend sprids på nätet

En ny mattrend med rå kyckling sprids via sociala medier och väcker starka reaktioner. Vissa influencers och äventyrliga matentusiaster visar upp hur de äter rå kyckling, trots de allvarliga hälsorisker som rått kycklingkött medför. Experter varnar att det är farligt att äta rått kött, särskilt kyckling, på grund av risken för matförgiftning orsakad av bakterier som salmonella och campylobacter. Här går vi igenom ursprunget till kycklingtrenden, varför den sprids, vilka risker som finns och vad svenska experter säger om fenomenet.
Mattrenden med rå kyckling kommer från Japan (toriwasa)
Trenden att servera kyckling nästintill rå har sitt ursprung i Japan. Rätten kallas toriwasa eller kycklingsashimi – tunna skivor rå kyckling som ibland bara halstrats lätt . Den serveras ofta som en delikatess på vissa izakaya-restauranger, ibland med soja och wasabi, liknande hur man serverar rå fisk. Att äta rå kyckling har i Japan kopplats till landets rawfood-kultur och experimentlusta i köket. Några restauranger har specialiserat sig på rätter med nästan rå kyckling, och de påstår sig använda färskt kött av högsta kvalitet från kontrollerade gårdar för att minimera riskerna.
Trenden tog fart i Japan för ett antal år sedan och beskrivs som ännu ett exempel på landets överraskande matfenomen. Toriwasa började dyka upp på menyer i Japan under 2010-talet. Tillagningssättet är minst sagt annorlunda: vissa japanska restauranger uppges steka eller koka kycklingfilén i så lite som 10 sekunder innan den skärs upp och serveras . Resultatet blir kycklingkött som är rått i mitten. Tanken är att ytans hetta ska döda vissa bakterier, men köttet är fortfarande rått inuti. Ofta används innerfilén från bröstet, där bakteriehalten anses lägst, men en del mindre nogräknade ställen sägs även servera rå kycklinglever eller råa vingar, vilket medför ännu högre risk för matförgiftning.
Spridning via sociala medier och omvärldens reaktion
Det som startade som en lokal kuriositet i Japan har genom sociala medier spridits till omvärlden. På plattformar som TikTok, Instagram och Youtube har bilder och videor på ”chicken sashimi” blivit virala. Vissa utländska besökare har provat rätten i Japan och delat sina upplevelser online. Till exempel skapade en amerikansk tv-kock rubriker när han på Instagram hyllade rå kyckling som “utsökt” efter ett restaurangbesök i Japan, vilket möttes av bestörtning och kritik i kommentarsfälten. Många internetanvändare reagerar med avsky och oro när de ser någon äta rå kyckling, och experter påpekar riskerna.
Flera virala klipp visar även personer utanför Japan som försöker sig på trenden. Ett uppmärksammat exempel är en video där en man genomför ett “Raw Chicken Experiment” och äter en hel rå kyckling inför kameran – något som snabbt fördömdes som farligt. Genom sociala medier har således den japanska mattrenden rå kyckling blivit ett globalt diskussionsämne. Samtidigt varnar kunniga röster för att det som kanske tolereras i ett fåtal japanska restauranger inte bör spridas vidare. Trenden har lett till debatt om matkultur kontra livsmedelssäkerhet: Är det en exotisk delikatess eller en livsfarlig matfluga?
Japanerna själva är delade i frågan. När lokala medier började rapportera om chicken sashimi ledde det till stark kritik från både allmänhet och myndighetspersoner. Rätten må ha sina fans – en japansk restaurangägare hävdade att deras råa kyckling varit populär i 50 år – men de negativa reaktionerna har dominerat. Japans hälsoministerium såg sig redan 2016 nödgat att gå ut med varningar. Landets hälsominister uppmanade då regionala hälsokontor att vidta åtgärder för att få bort rå kyckling från menyerna, efter ökade fall av matförgiftning kopplade till trenden . Det faktum att myndigheterna i Japan ingripit tydligt visar hur kontroversiell rätten är även i sitt hemland.
Hälsorisker med rå kyckling – salmonella och campylobacter
Rå kyckling är förenat med mycket stora hälsorisker. Kycklingkött är en känd smittkälla för bakterier som salmonella och campylobacter, vilka kan orsaka allvarliga mag- och tarminfektioner. Enligt 1177 Vårdguiden sprids salmonella-bakterier framför allt genom mat som inte är ordentligt kokt eller stekt . Att äta kyckling som inte är genomlagad – eller helt rå – innebär alltså en betydande risk att få i sig dessa bakterier. Symtomen vid salmonella- eller campylobacterinfektion är kraftiga diarréer, kräkningar, magsmärtor, feber och i vissa fall behov av sjukhusvård . Det kan räcka med en liten mängd bakterier för att man ska bli svårt sjuk. Exempelvis är campylobacter en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning globalt, och i Japan beräknas över 60 % av all matförgiftning komma från campylobacter i rå kyckling .
Salmonella och campylobacter dör visserligen vid upphettning, men i rått kött trivs de och förökar sig. Livsmedelsverket påpekar att campylobacter finns främst i kycklingkött och är en vanlig orsak till magsjuka – därför är det viktigt att alltid genomsteka kyckling innan den äts . Folkhälsomyndigheten betonar likaså att särskilt färsk kyckling måste tillagas så att hela köttet blir genomstekt, eftersom bakterierna annars kan överföras och göra en sjuk . Det finns inga säkra genvägar: marinering, frysning eller att skölja köttet räcker inte för att eliminera farliga bakterier. Till exempel överlever campylobacter ofta infrysning, och salmonella kan finnas kvar även om kycklingen varit fryst eller sköljts av. Det enda som garanterat dödar dessa bakterier är fullständig tillagning med hög värme. Enligt Livsmedelsverket dör salmonella nästan direkt vid cirka 70°C , vilket är anledningen till att man rekommenderar att alltid hetta upp kyckling till minst 70 graders innertemperatur. All mat som är genomvarm till rykande het är säker att äta, konstaterar Livsmedelsverket.
Att äta rå eller halvlagad kyckling innebär alltså stor risk för matförgiftning. I bästa fall får man enbart en magsjuka som går över av sig självt på några dagar, men i värsta fall kan infektionerna leda till allvarliga komplikationer. Särskilt små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar riskerar att bli allvarligt sjuka. Det finns dessutom rapporterade fall där människor behövt sjukhusvård för blodiga diarréer och svår uttorkning efter att ha ätit otillräckligt tillagad kyckling. Man ska komma ihåg att rå kyckling kan innehålla tusentals bakterier, osynliga, luktfria och omöjliga att upptäcka med blotta ögat. Det räcker med att en enda bit är kontaminerad för att man ska smittas. Därför varnar experter att det är extremt farligt att äta rå kyckling oavsett hur “fräsch” den ser ut.
Svenska experter och myndigheter avråder: “Genomstek alltid kyckling”
I Sverige har reaktionerna på rå-kyckling-trenden främst varit avståndstagande. Svenska folket är generellt väl medvetet om att kyckling måste vara helt genomstekt innan förtäring. Tack vare hårda kontrollprogram är salmonella ovanligt i svenskt kycklingkött , men campylobacter i kyckling är fortfarande ett återkommande problem. De senaste åren insjuknar runt 10 000 svenskar årligen i campylobacterinfektioner , ofta på grund av färsk kyckling som inte hanterats eller tillagats rätt. Svenska livsmedelsmyndigheter går därför ut med tydliga råd för att förebygga smitta. 1177 Vårdguiden sammanfattar det enkelt: “Genomstek alltid kyckling. Då dör bakterierna som kan finnas i den.” . Med andra ord, låt kycklingköttet bli helt vitt (inte rosa) rakt igenom och saften som rinner ut klar, innan du äter. Använd gärna en stektermometer och säkerställ minst 70 °C i den tjockaste delen av köttet.
Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten ger liknande rekommendationer. God kökshygien är A och O – tvätta händerna noga före och efter att du hanterat rått kycklingkött, håll rå kyckling åtskild från andra livsmedel och diska redskap ordentligt . Poängen som betonas är att kyckling aldrig ska ätas rå eller ens rosa inuti. “Det verkar finnas en trend bland kockar att använda för låg temperatur vid tillagning av kyckling, det är helt vansinnigt,” säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel. Hennes uttalande speglar vad svenska experter överlag anser: att äta rå kyckling är ett dumdristigt och onödigt risktagande.
Svenska myndigheter avråder uttryckligen från att testa trenden här hemma. Folkhälsomyndigheten klassar campylobacterinfektion som en allmänfarlig sjukdom och upplyser att fjäderfäkött som kyckling måste hanteras varsamt och tillagas väl . Livsmedelsverket har vid upprepade tillfällen varnat konsumenter under kycklingrelaterade utbrott – budskapet är alltid att genomsteka kycklingen för att undvika smitta . Även läkare och dietister har i media påmint om att rå kyckling inte hör hemma i en hälsosam kost. Den så kallade raw food-trenden må tillåta råa grönsaker och vissa fiskrätter som sushi, men när det gäller kyckling råder konsensus: ät den inte rå.
Undvik att äta rå kyckling
Sammanfattningsvis är trenden att äta rå kyckling en farlig fluga som spridits via sociala medier, men som saknar vetenskapligt försvar ur hälsosynpunkt. Kulturellt må rätten toriwasa existera på nischade restauranger i Japan, men även där har ansvariga varnat för konsekvenserna. Att smaka på rå kyckling kanske ger klick och uppmärksamhet online, men det kan också ge dig salmonella eller campylobacter – och i värsta fall en tur till sjukhuset. Svenska experter och myndigheter är entydiga i sin riskbedömning: man bör avstå från att äta rå kyckling.
Det finns många spännande maträtter att upptäcka, men just den här trenden gör du klokast i att hoppa över. Håll dig till väl tillagad kyckling; det är lika gott och betydligt tryggare. Som 1177 Vårdguiden, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten eniga påpekar handlar det om din hälsa och säkerhet – genom att tillaga kyckling ordentligt och följa hygienråden kan du njuta av maten utan att riskera allvarlig sjukdom . Så nästa gång du scrollar förbi ett klipp om rå kyckling, kom ihåg rådet: genomstek alltid kyckling och låt denna kycklingtrend förbli en varningens berättelse, inte något du testar i ditt eget kök.