GÅ TILLBAKA

Den nya sjuka mattrenden: rå kyckling

6 år sedan
Den nya sjuka mattrenden: rå kyckling

Den rådande rawfood-trenden tar världen med storm. I Sverige ökar intresset för sushi ständigt och i Japan har man kanske tagit trenden ett steg för långt. På senare år har restauranger nämligen börjat servera “chicken sashimi”, alltså näst intill rå kyckling. Men om det finns på deras meny, hur farligt kan det faktiskt vara?

Trenden startade i Japan 

Japan, landet som förser världen med galna mat- och restaurangtrender, slutar aldrig att förvåna. Guestro har bloggat om deras djurcaféer och sushi, men nu är det dags att berätta om den nya galna trenden att äta näst intill rå kyckling. Det finns en del restauranger i övriga världen som tagit efter, bland annat USA, men hittills är de inte många.

Såhär kan rätten så ut är den serveras, sugen?
Såhär kan rätten så ut när den serveras, sugen? Foto: Flickr/Yuichi Kosio

 

Så tillagas det

Alla vet att kyckling som inte är tillräckligt lagad kan innebära förödande konsekvenser. I Japan finns en del restauranger som antingen steker eller kokar kycklingen i så lite som bara 10 sekunder. Den näst intill råa kycklingen skär de upp i skivor eller tärnar. De försöker använda sig av innerbröstet hos kycklingen, där det är minst risk att bakterier såsom Salmonella finns. En del mindre restauranger är dock en aning fula och använder andra delar som till exempel levern och vingen, där risken att bli sjuk är betydligt högre.

”En del restauranger tillagar kycklingen så lite som endast 10 sekunder”.

Hur farligt är rå kyckling?

Många av restaurangerna hävdar att deras kyckling kommer från mindre gårdar där de kan säkerhetsställa att kycklingarna mäter kraven. Det kan dock aldrig vara helt säkert. Den japanska tidningen Asahi Shimbun skriver att över 60% av all matförgiftning i Japan kommer från campylobacter, som i sin tur finns i rå kyckling.

En liten förrätt?
En liten förrätt någon? Foto: Kenhuntfood

Blandade reaktioner från såväl politiker och internanvändare

När medier publicerade detta väckte det starka reaktioner hos mottagarna. En av de restauranger som serverar “chicken sashimi” som det kallas, säger dock att rätten är deras mest populära sen de öppnade för 50 år sedan. Japans hälsominister fick tillslut nog i juni förra året och uppmanade landets hälsocenter att arbeta fram metoder för att minska konsumtionen av maträtten.

Rå kyckling, en del av den japanska rawfood-kulturen. Foto: Kanonsky
Rå kyckling, en del av den japanska rawfood-kulturen. Foto: Kanonsky

Skulle ni våga äta kyckling sashimi? Kommentera!

Om ni däremot skulle vilja äta en mer säker måltid inom raw food, spana in Sushi Heaven och Aurora Sushibar!

Källor:
Independent UK
Food and Wine
Asahi Shimbun

Raw-food
Chicken
Chicken Sashimi
Japan
Mattrend
rå kyckling