GÅ TILLBAKA

Därför är Sushi Heaven kung på sushi

6 år sedan
Därför är Sushi Heaven kung på sushi

Vad är hemligheten bakom lyckad sushi? Tolga Ilhan som äger en av Västerås mest populära sushirestauranger berättar om sin resa och vad som är framgångsreceptet för Sushi Heaven. Ta del av den annorlunda storyn om hur kockarna rekryterades och varför deras sushi serveras på trätallrikar. 

Tolga om sin entreprenörskarriär

Tolga har alltid varit egenföretagare och började sälja vykort via telefon under gymnasiet. Det var efter universitetsstudier inom ekonomi som han kom i kontakt med mat och livsmedel. Hela familjen jobbar i mat- och restaurangbranschen, så att han själv hamnade där var inte förvånande.

– Mamma rådde mig dock att inte jobba med restaurang och därför valde jag att starta en egen livsmedelsgrossit. Tolga Food importerar mat från olika länder och säljer till bland annat ICA, berättar Tolga.

Fr. vänster: Tuka Dorjtsembe, Tolga Illhan och Aagii Dorjtsembe
Fr. vänster: Tuka Dorjtsembe, Tolga Illhan och Aagii Dorjtsembe

Så startades Sushi Heaven

Tolga Food behövde personal till lagret, ett jobb som Aagii Dorjtsembe sökte. När han jobbat hos dem ett tag utbrast Aagii en dag att han var ”kung på sushi”, vilket han senare fick bevisa. Tolga smakade hans sushi och insåg att han besatt magiska matlagningskunskaper och fick då idén om att starta en sushirestaurang. Aagii var dock i samma veva tvungen att åka tillbaka till sitt hemland Mongoliet, men Tolga och hans bror Tuka förberedde öppningen under tiden.

Sushi Heaven öppnade i augusti 2015.
Sushi Heaven öppnade i augusti 2015.

Höga krav på maten

I augusti 2015 slog portarna till Sushi Heaven upp och Tolgas affärsidé skiljer sig en del till liknande restauranger. För Tolga är inte syftet att gå med stor vinst utan att servera stans bästa sushi. Råvarorna ska vara i toppskick och de är väldigt noga med renlighet samt färskhet. Anledningen till att maten är så pass bra är enligt Tolga tack vare bröderna Tuka och Aagii.

– De kan hemligheten med att tvätta riset, vilket gör att smaken och konsistensen blir mycket bättre. Båda brinner otroligt mycket för det dem gör och de har även utbildat många sushikockar i Stockholm, säger Tolga. 

“Ibland när vi äter ute i Stockholm kommer sushikockarna ut till vårt bord för att hälsa och tacka, första gången blev jag mycket förvånad. Numera vet jag att både Tuka och Aagii har utbildat många kockar genom åren”, berättar Tolga leendes.

Viktigt med design och uppläggning

Tolga poängterar även vikten av att tänka på det lilla extra gällande design. I somras hämtade de ner deras nya tallrikar gjorda av trä med logotypen ingraverad. Materialet kommer från ett olivträd som de själva valde ut i Turkiet och sedan har sågats till av en snickare. De tänker även mycket på hur sushin läggs upp och presenteras, något Tuka är extra bra på.

Deras nya specialtillverkade tallrikar av ett olivträd från Turkiet.
Deras nya specialtillverkade tallrikar av ett olivträd från Turkiet.

Vad har ni för utmaning och vad vill ni utveckla?

– Vår utmaning är att bibehålla den höga kvalitén. Ibland kan saker gå fel eller så blir någon sjuk och då är det viktigt att kunna prioritera rätt. Våra utvecklingsplaner däremot är att kunna utöka verksamheten om några år. Vi har en del gäster som kommer från Stockholm, så att öppna där skulle vara väldigt roligt, avslutar Tolga. 

Deras sushi är så populär att flera gäster vill att de öppnar i Stockholm.
Deras sushi är så populär att flera gäster vill att de öppnar i Stockholm.

Läs även artikeln om saker du inte visste om sushi och glöm inte att spana in restaurangen på guestro.se!

 

Sushi Heaven