GÅ TILLBAKA

Då öppnar Bondens Västerås – äntligen premiär!

4 år sedan
Då öppnar Bondens Västerås – äntligen premiär!

Äntligen är det dags för Bondens Västerås att slå upp portarna i Saluhallen Slakteriet. Vi har träffat Hanna och Robin som tagit sin dröm till verklighet. Vi har tagit reda på allt du behöver veta, från konceptet till aktiviteterna på premiärdagen den 22 augusti. 

Eldsjälarna bakom Bondens Västerås

– Jag har arbetat i livsmedelsbranschen i över 15 år. Då har det varit inom de större kedjorna som Ica, Hemköp och Coop. Jag har även arbetat med charktillverkning på charkfabrik, så det har varit mycket med styckning, kött och färskvaror. För mig är Bondens Västerås som att komma hem igen. Jag har alltid haft en stor kärlek för att arbeta med mat och med kunder, det är en fantastisk kombination. Detta är något vi drömt om att göra väldigt, väldigt länge, berättar Robin. 

– Jag har jobbat inom sjukvården med specialinriktning ögon de senaste 8 åren, och det är något jag verkligen älskar. Jag har alltid älskat att arbeta med människor. Istället för kunden i fokus som det blir här, så har det varit patienten i fokus. Det ligger mig nära om hjärtat att arbeta med människor och att få ge god service, det är något jag är gjord för att göra. Nu har det bara blivit i kombination med matintresset, säger Hanna. 

Bondens Västerås

Bondens Västerås stöttar och främjar lokala producenter för att kunna ha en levande landsbygd och en levande region med mångfald och kvalitet när det gäller mat. Så alla mindre aktörer, de som inte får plats på jättarnas hyllor. De vill vi stötta, och lyfta fram. Våra kunder ska kunna hitta lokala produkter, med hög kvalitet och god smak. Och med massor av kärlek, berättar Robin. 

– I första hand erbjuder vi ekologiska, hållbara och närproducerade produkter. Men med mycket matkärlek, med mycket smak, doft och färg som gör att man vill njuta av produkterna. Det kommer finnas mycket av den gamla matkulturen som vi hade förr i Sverige. Att komma till Bondens Västerås kommer kännas som att gå tillbaka i tiden. Vi önskar skapa en miljö som känns som en gammal bondgård, där allt är autentiskt. Lite Emil i Lönneberga-känsla, så kan vi nog beskriva det, fortsätter Hanna 

”Hos Bondens Västerås hittar du allt”

– Bondens Västerås är en ny livsmedelsbutik i Saluhallen Slakteriet med fokus på närproducerade och hållbara livsmedelsprodukter. Tidigare så fanns det en butik med samma fokus men med ett smalare utbud. Nu har vi fått möjligheten till större lokalyta och nu utökar vi butiken rejält med både frukt och grönt, mejeri avdelning, kött, chark och ost samt alla de basvaror som du kan hitta i en vanlig matvarubutik, berättar Robin. 

– Man ska kunna handla allt hos oss. Man ska inte behöva åka någon annanstans för att det saknas saker. Hos oss kan du köpa dina kompletta måltider, men också exempelvis varor från Apoteket såsom alvedon och nässpray, eller varför inte trisslotter eller dagstidningen. Hos Bondens Västerås hittar du allt, tillägger Hanna. 

Något unikt för Västerås med omnejd

– Utmärkande är så klart vårt fokus på närproducerade och hållbara produkter. Men utmärkande för Bondens är också miljö och upplevelse. Vi har under våren arbetat enormt mycket för att skapa en riktig kvalitetsbutik här i Västerås som saknar motstycke i landet, säger Robin.

– Ja, oftast så finns den här typen av butiker bara i Stockholm men vi ville skapa något unikt för Västerås med omnejd. En butik som alla västmanlänningar kan trivas i och vara stolta över. Det här är ju en genuin butik för alla som önskar kvalitet i både produkter, miljö och bemötande. Varenda detalj i butiken är genomarbetad för att skapa en alldeles unik miljö som motsvarar alla produkter som finns i butiken, påpekar Hanna.

Nyhet – beställningssystem online 

– För att underlätta för både kunder och lokala producenter så lanserar vi en beställningsportal för närproducerade och hållbara produkter på vår hemsida via Guestro. Här kommer kunden kunna beställa samtliga produkter från alla våra leverantörer och även från lokala producenter från andra orter i Sverige. Självklart kan man  även beställa basvaror och receptfria läkemedel, allt finns tillgängligt online! Varorna beställs online via vår hemsida och hämtas i saluhallen hos oss. Kunden kan även ringa oss och lägga en beställning, så levererar vi hem till kunden. Ett brett utbud är bra för bonden och bra för kunden, så tänker vi! Vår webbförsäljning kommer även rikta sig till företag så att de enkelt och smidigt kan köpa närproducerade kvalitetsvaror och därmed stödja våra lokala aktörer, berättar Hanna.

Saluhallen Slakteriet – den perfekta platsen för Bondens Västerås

– Den unika miljön i Saluhallen passade oss perfekt för den butik som vi ville skapa. Vi ville inte öppna ännu en ”dussinbutik” på Erikslund eller Hella, utan vi ville skapa något riktigt unikt för alla de som vill ha genuin känsla och upplevelse när de handlar. En upplevelse som går igen både i miljön, produkterna, vår utstyrsel, ja, hela paketet, säger Robin. 

– Bara en sådana sak som att sitta vid en öppen spis och med levande ljus i Saluhallen, det är en riktigt mysig upplevelse. Det är i en sådan Saluhall som vi känner att vi passar in, säger Hanna. 

”En bättre framtid för alla” 

– När vi tog steget att starta Bondens så ville vi verkligen göra något annorlunda, något som vi tror på. En del av detta är vårt fokus på närproducerat, småskalighet och mångfald inom jordbruk och livsmedelsproduktion. Vi tror att det bidrar till en mindre belastning för både miljö och djurhållning, samtidigt som konsumenten får en helt annan kvalitet och matglädje i matvaror än vad enorma kvantiteter som transporteras kors och tvärs över världen ger, säger Robin.

– En bättre framtid för alla innebär också ett socialt engagemang där vi med butikens hjälp, kommer stötta verksamheter som Stadsmissionen och Rädda barnen. Det innebär att varje kund som handlar i butiken bidrar till en bättre framtid, både för andra människor och för vår miljö och vårt närområde. Det är detta vårt varumärke står för – en bättre framtid för alla, tillägger Hanna. 

Allt om premiäröppningen den 22 augusti

– Vi har ju en riktigt härlig innergård här på Saluhallen, vilket vi kommer utnyttja för öppningen som sker den 22 augusti. Bland annat så kommer det vara dansuppvisning i blandade åldrar och dansstilar. Danslola från Köping kommer och gästar oss 11:30, 12:30 och 13:30 på öppningsdagen. Sen kommer det även vara demo från Gröna hagars kött, Liss-Ellas senap och Köpings musteri tillsammans med grillning på innergården, säger Hanna. 

Åtgärder för alla kunders trygghet 

– Självklart är våra kunders trygghet vår största prioritet. Därför kommer en av våra medarbetare stå vi vår rödmålade grind, och släppa in kunder undan för undan. Vi har kölappssystem utanför butiken med display. Vi kommer ha max 20 personer i butiken, berättar Robin. 

– Sen har vi även varningsmarkeringar uppsatta för att påminna kunderna om att hålla avstånd. Samt handdesinfektion i butiken, såklart. Vi själva kommer använda handskar, för oss är det viktigt att alla våra kunder har en trygg och bra upplevelse hos oss, säger Hanna. 

Favoriterna i hyllorna

– Det är svårt att välja en sak som man skulle rekommendera, när det finns sådana otroliga godbitar. Om vi bara får lyfta en produkt, så måste jag säga att jubileum osten från Jürss är en stor favorit hos mig. Det är en närproducerad ost från Sörmland som serverades på kung Carl Gustafs 60 års kalas, säger Robin. 

– Åh ja det här är väldigt svårt! Jag har så många favoriter men en produkt som man bara måste prova är Syltkrukans blåbärssylt. Den är fantastisk, en riktig lyx i vardagen, säger Hanna. 

Jubileumsosten från Jürss Mejeri och blåbärssylt från Syltkrukan.

Hanna och Robin om öppningen

– Vi önskar alla välkomna till Bondens Västerås, kom och stötta ett blomstrande jordbruk och en bättre framtid. Vi kommer ha en strålande dag tillsammans, och vi ser fram emot att bli en del av västeråsarnas vardag. Vi ses den 22 augusti, vi längtar! 

Bondens Västerås

Adress: Slakterigatan 6-10, Västerås

Saluhallen Slakteriet
Premiäröppning
bondens västerås