GÅ TILLBAKA

Christoffer Stridsberg tipsar: växter i naturen perfekta till matlagningen!

2 år sedan
Christoffer Stridsberg tipsar: växter i naturen perfekta till matlagningen!

*Artikel från 2019

Köksmästaren Christoffer Stridsberg berättar i den här delen av artikelserien om vilka växter du kan leta efter för att piffa till matlagningen lite extra.

Nu är jag så sakteliga tillbaka efter en ryggoperation som kom otroligt olägligt om man ser till försommarens rika utbud av grönska. De första fyra veckorna tillbringade jag i sängläge och sedan blev det dags för kortare turer ut i det gröna. Det händer så otroligt mycket i naturen när värmen slår till. Och fort går det. Det gäller att hänga med och ta tillvara på alla korta mikrosäsonger om man vill ha full utdelning av alla örter och blommor. Vissa växter finns bara en kort stund och ”nuet” är viktigt. Människor överlag har en tendens att ofta leva i det förflutna och i framtiden. Ständigt ältandes och funderandes på vad man gjort samt vad man skall göra. Här gäller det att leva exakt i nuet. Man går miste om en del annars.

Det här ska du hålla utkik efter i naturen 

Kirskålen som precis kikat upp, mjäll och spröd, innan min operation är i full blom. Min favorit löktravens härliga blommor är borta och ersatta med frökapslar som skall säkerställa nästa års reproduktion. Syrenen är överblommad här och granskotten är hårda. Sedan finns det givetvis massa ljuspunkter kvar. Flädern är här och sen kommer alla bär och svampar och banar väg för nya rätter. Augusti och september blir inläggningarnas högtid. Då ska det läggas in ramslök- och fläderbär i massor till vinterns middagar.

Christoffer Stridsberg natur
Från vänster: kirskål och löktrav.

Lev i nuet ute i naturen 

Men just nu skiner solen och det är dags att leva i nuet. Så ut och plocka den spädaste kirskålen du kan hitta. Gör en pesto på den tillsammans med lite pumpakärnor och någon smakrik ost. Svarva upp en kålrabbi till spagetti och värm några sekunder i smör och vatten. Blanda med kirskålsröran, droppa över lite rapsolja och sätt dig ute och njut!

Nedan följer lite bilder från en promenad i Västerås med relativt nyopererad rygg.

Christoffer Stridsberg natur
Från vänster: ros, harsyra och kamomill.

Tänk på detta när du är i naturen

Om man skall plocka växter i naturen skall man vara riktigt säker på sin sak och inte chansa. Det finns några riktiga ”aja-baja” växter här som definitivt inte är ätbara. Plocka heller inte vid vägar pga avgaser och plocka aldrig ett helt bestånd. Det måste finnas tills nästa år också. Vidare får man inte heller gräva upp växter med sina rötter.

 

Följ Christoffer för mer tips och kreativa matexperiment på hans Instagram!

 

Matlagning
Christroffer Stridsberg
naturen
växter