GÅ TILLBAKA

Att skapa nya maträtter – hur gör man?

ett år sedan
Att skapa nya maträtter – hur gör man?

Hur gör man egentligen när man vill hitta på den där ultimata maträtten som alla gäster kommer att älska? Vägen dit är ofta krokig och det finns flera olika stigar att välja. Ett sätt är att ta en klassiker och arbeta om den något. Detta är dock svårt då en klassiker är just en klassiker av en orsak. Personligen tycker jag inte man ska trixa så mycket med t.ex. en Toast Skagen. Vill man blanda i massa andra ingredienser så absolut, gör det. Men kalla rätten något annat i så fall. 

Dekonstruktion – same same but different 

Man kan ju också göra en dekonstruktion, dvs ta en befintlig maträtt, bryt ned alla komponenter i sina beståndsdelar och sätt ihop den igen på ett nytt sätt. Denna teknik tillskrivs självklart Ferran Adrià från forna el Bulli, dekonstruktionens fader. Allt som oftast känns det dock som allt redan är gjort, och den gode Ferran tycks återigen varit steget före.

Min käre kollega Rasmus kommer ibland upp med vilda idéer och tekniker till nya skapelser och blir snabbt moloken när jag berättar att Ferran gjorde det där för sisådär en 20 år sedan. Jag har de flesta av hans böcker och vad man än kommer på för tokigheter så finns de oftast där bland sidorna. Men det är skönt att veta att jag och Rasmus inte är de enda som alltid är tvåa på bollen efter Ferran. Men men. Man skall inte låta sig nedslås för det. Det är bara att tänka vidare. 

Utgå från en råvara 

Ett sätt jag använder mig av är att utgå från en råvara. Man vänder och vrider på den och föreställer sig alla tekniker och smaker man kan utvinna. Just nu är det gula ärtor av någon anledning. Jag kommer att återkomma till den när den är klar. Om den nu blir det. Ett flertal experiment är redan gjorda, vissa med gott resultat, andra med betydligt sämre. Tankegången lutar i alla fall mot en uppsnofsad version av hederlig ärtsoppa. Men med ganska många twistar på vägen. Och om den kommer på menyn? Det återstår att se. 

”För varje rätt på menyn så finns det tusen misslyckade rätter bakom”

En vis man sa en gång att ”för varje rätt på menyn så finns det tusen misslyckade rätter bakom”. Det är sant. Man får aldrig ge sig. Sedan har ju alla former av kreativt arbete sina avigsidor. Även om jag tycker att jag har skapat världens godaste rätt så kanske Du inte gillar den. Tycke och smak. Som allt annat; musik, konst och allt som är skoj. 

Följ Christoffer för mer tips och kreativa matexperiment på hans Instagram!
Mat
Matlagning
köksmästare