GÅ TILLBAKA

Christoffer Stridsberg delar med sig av sitt bästa recept på hemgjord julkorv!

2 år sedan
Christoffer Stridsberg delar med sig av sitt bästa recept på hemgjord julkorv!

I denna krönika berättar Christoffer Stridsberg om fördelen med hemgjord korv och vart du kan smaka den redan idag. Han delar även med sig av sitt bästa recept på julkorven!

Fördelen med hemgjord julkorv

– Det börjar som bekant att lacka mot jul och en av julbordets läckerheter torde vara julkorven. Detta fantastiska äktenskap mellan fläsk och kryddpeppar, nykokt och med en klick stark senap, är helt enkelt fantastiskt, intygar Christoffer.

Christoffer Strdisberg Krönika
Korvmaskin och färdigstoppad korv.

– Observera dock att den bör vara hemgjord. De flesta kommersiella, snabbproducerade korvarna är helt enkelt horribla. Gummiaktiga och slöa i kryddningen. Nä, passa på att göra egen inför jul, precis som vi gör på Pråmen. Det är inte svårt och resultatet är överlägset, berättar Christoffer.

Låt dig inte avskräckas av den grå färgen

– En del kan bli avskräckta av den grå färgen på korven MEN motstå frestelsen att tillsätta nitritsalt för att behålla den rosa. En knivsudd kan vara okej men inte mer. Julkorven skall vara grå. När du väl behärskat denna korv är vägen öppen för experiment, uppmuntrar Christoffer.

”Våga smaksätta efter eget huvud. Varför inte slänga i en näve färsk habanero så farmor vaknar till lagom till Kalle Ankas jul?”

– Våga smaksätta efter eget huvud. Varför inte slänga i en näve färsk habanero så farmor vaknar till lagom till Kalle Ankas jul? Eller något annat kul. Nedan följer ett härligt recept på julens stolthet, tipsar Christoffer.

Christoffers recept på julkorv

Dessa ingredienser behöver du:

  • 1 kg finmalt fläsk. Så fett det går. Gärna karré och några skivor späck
  • 8 g potatismjöl
  • 27 g salt
  • 8 g kryddpeppar, grovt krossad
  • 5 g finmald vitpeppar
  • 4 g malen kryddnejlika
  • 1 g mald muskotblomma
  • 400 g iskallt vatten
  • 5 m krokfjälster, väl ursköljt och vilandes i ljummet vatten 
  • Bindgarn
Christoffer Stridsberg Krönika
Låt dig inte avskräckas av den grå färgen, berättar Christoffer.

Gör så här:

  1. Se till att allt är iskallt; färs, bunkar, verktyg och så vidare.
  2. Blanda snabbt ihop färsen med alla kryddor samt potatismjölet.  Arbeta i vattnet.
  3. Fyll ett korvhorn (eller en spritspåse, vilket är bökigt, men fullt dugligt) med smeten och trä på fjälstret. 
  4. Gör stora feta korvar och knyt av med bindgarn till lämpliga längder. Låt korven vila kallt någon timme varpå du sticker några hål i den med en nål och sjuder den så försiktigt det bara går i saltat vatten uppiffat med lite lagerblad och hela kryddpepparkorn. Ta upp, skiva och njut med stark senap.
  5. Och ha en alldeles förträffligt God Jul!
Följ Christoffer för mer tips och kreativa matexperiment på hans Instagram!
Pråmen
Christoffer Stridsberg Krönika
Julkorv
Hemgjord Julkorv