GÅ TILLBAKA

Tre verktyg du behöver i köket

2 år sedan
Tre verktyg du behöver i köket

Den här veckan berättar Christoffer Magnusson Domeij, om de tre bästa verktygen att ha i köket enligt honom. Han tipsar om hur du ska ta hand om verktygen och varför just de är viktiga att ha i köket. Perfekt för all matlagning som ofta sker i mellandagarna när familj, släkt och vänner är samlade.

“Med en vass kniv så blir det roligare att laga mat”

– En bra kniv, svarar nog dom flesta kockar när dom får frågan vilken utrustning som är viktigast i ett kök. Så är också fallet för mig! Med en vass kniv så blir det roligare att laga mat. Har man en slö kniv blir det svårjobbat och då blir maten inte rolig den heller, förklarar Christoffer. 

– Att tänka på när du väljer en kniv är att den ska kännas bra i handen, ha ett skönt grepp och rätt tyngd och balans. Mitt favoritmärke är Mac. De gör knivar som håller skärpan länge och får upp skärpan snabbt med ett par drag på brynstålet. Samtidigt som du köper en kniv så köp ett bra brynstål så att du håller efter eggen på din kniv. Jag föredrar ett diamantstål som snabbt får upp skärpan. Om du vill slipa dina knivar så föreslår jag att gå en slipkurs med slipsten. Om man tycker det är överkurs så finns ett bra alternativ – en knivslip som heter Vulkanus som är riktigt bra, berättar Christoffer.  


– Om du vill att dina knivar ska hålla i längden så tvätta dom direkt efter användning. Diska för hand och torka med torrt papper eller handduk! Kör dom aldrig i diskmaskin, för då förstör du stålet med dom starka kemikalierna, stålet blir skörare och kan rosta lättare, säger Christoffer. 

En stadig skärbräda som tål mycket

– Ett annat verktyg som är bra ha i ett kök är en stadig skärbräda , gärna lite större. Finns inget värre än en tunn sladdrig skärbräda som far runt på bänken, eller är så hård och plastig att det går hårda stötar genom kroppen när du hackar. Här gäller det också att välja en bräda som är stryktålig. Fördelaktigt är också att den tål att slipas ett par gånger för att hålla den fräsch. Om du vill att skärbrädan ska ligga kvar när du hackar din lök eller filéar fisk, lägg en fuktig ren skurtrasa eller fuktigt papper under skärbrädan så är du av med problemet, tipsar Christoffer om.

Sista och viktigaste verktyget

– Tredje och sista verktyget som är bra att ha i ett kök, sitter mellan dina axlar som kan ge dig tålamod, envishet och nyfikenhet för då brukar det bli bra i slutändan, säger Christoffer med ett leende. 

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

Kök
verktyg
utrustning