GÅ TILLBAKA

Hållbarhet i restaurangbranschen: ”Än finns det mycket att göra”

2 år sedan
Hållbarhet i restaurangbranschen: ”Än finns det mycket att göra”

 Christoffer Magnusson Domeij, ägare av The Nutmeg House , skriver om dryck och hållbarhet. Hur kan restaurangbranschen förbättras i denna fråga? Och vad är Christoffers tips till hemmakocken? Han berättar allt och lite till nedan.

”Än finns det mycket att göra”

– Hållbarhet är en stor fråga och svår att komma till rätta med. Detta då det finns så många områden att tänka på; hur maten produceras, transporteras, förpackas, lagas, etiska förhållanden… ja listan kan göras lång. Hållbarheten i branschen är under utveckling och det mesta går åt rätt håll – men än finns det mycket att göra! Fler väljer ekologiskt och närproducerat. Men det är inte den enda lösningen! Det måste ske mer på helheten så som hur man sopsorterar, handskas med matsvinn, vad man väljer för typ av kläder till personal… och ja det är lätt att man får ångest, men alla kan göra någon förbättring som dom inte gör idag, förklarar Christoffer.

– Det viktiga att tänka på när man ska tänka hållbart är att ta hand om råvaran och minimera svinnet. Och gärna välja ekologiskt, närproducerat eller varor som lämnar så lite avtryck på miljön som möjligt, fortsätter Christoffer.

”Får tänka på andra bitar som de kan bidra med”

– Samtidigt så finns det restauranger som har en annan inriktning till exempel asiatiska, orientaliska, italienska etc och så måste det få vara för att restaurangbranschen ska vara varierande och spännande och utvecklande. Dessa typer av restauranger får tänka på andra bitar som de kan bidra med för att jobba så hållbart som möjligt, förklarar Christoffer.

Bli en mer medveten hemmakock: Christoffer tipsar 

– Ett av mina bästa tips till hemmakocken är att hoppa avokadon till fredagstacon och festa med avokado vid festligare tillfällen och då ekologisk. Avokadon kräver massor av vatten vid framställning och det torkar ut de naturliga vattenkällorna och vatten måste fraktas med lastbil till odlingarna. Avokadon är en miljardindustri och styrs ofta av organiserad brottslighet allra helst i Mexico. Ett annat tips är att laga upp det du har hemma i frys och skafferi innan du köper hem nytt, säger Christoffer avslutningsvis.

Christoffer tipsar om hur du kan göra din guacamole utan avokado 

Svensk ”gucamole”

2 dl skalade bondbönor eller gröna ärtor
1 dl god olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk limejuice (vatten)
Salt och svartpeppar några stänk tabasco

Mixa allt med en stavmixer och smaka av med mer av allt om du tycker det behövs.

Följ Christoffer på hans Instagram

The Nutmeg House
hållbarhet
Recept
hållbarhet i restaurangbranschen