GÅ TILLBAKA

Christoffer Magnusson Domeij: Tänk såhär när du sätter dryck till maten

2 år sedan
Christoffer Magnusson Domeij: Tänk såhär när du sätter dryck till maten

Christoffer Magnusson Domeij  som är utbildad sommelier bland annat, och driver två restauranger, skriver den här veckan om dryck till maten. Perfekt inför nyårsmiddagen! Vad är det viktigaste att tänka på? Och vad tycker Christoffer om det alkoholfria utbudet? Han berättar allt och lite till nedan. 

”Att sätta dryck till mat är både enkelt och svårt”

– Att sätta dryck till mat är både enkelt och svårt, men ett tips är att tänka på hur maten är uppbyggd. Det skiljer sig nämligen om maten exempelvis har hög fetthalt eller är riktigt kryddstark. Ett exempel är att en älgstek, med låt oss säga gräddsås och potatis, behöver ett vin som klarar av den fetthalten. Då är det att föredra ett vin som Cabernet Sauvignon eller en Merlot som har mycket smak i sig. Om du däremot äter kryddig mat som thaimat passar ett vitt vin med lite restsötma och blomhet som rundar av hettan och gifter sig med de asiatiska smakerna. Till det skulle exempelvis en Riesling passa eller det jag tycker passar bäst till thaimat, en ljus lager, förklarar Christoffer. 

– Ett lättare rödvin kan du ha till kött eller kyckling men det är ofta tillbehören som avgör dryckesvalet. Du kan ha en rätt med kyckling eller en vit fisk och då kanske det inte passar bra med ett lätt rödvin utan behöver lite kralligare smak för att passa rätten och tillbehören i sig, fortsätter Christoffer. 

”Rödvin med en äggmacka”

– All dryck passar såklart inte till alla rätter. Det kan också bli väldigt fel att sätta vin, som rödvin med en äggmacka. Ägg och rödvin skär sig något otroligt och bildar en metallisk mat i munnen. Till en äggrätt skulle jag hellre sätta en öl. När det kommer till bra matchningar är en klassisk matchning en Chevré Chaud, honungsgratinerad getost på en toast med valnötter, och en Sauvignon Blanc. Anledningen till detta är för att det passar fint med syran i getosten och smakerna gifter sig fint. Andra bra kombinationer är ett sött dessertvin till blåmögelost som blir väldigt gott. Portvin funkar bra nu till julen med pepparkakor och blåmögelost till exempel. Svamp och Madeira är en klassisk kombination, sherry funkar väldigt fint tillsammans med en svampsoppa, förklarar Christoffer. 

– Du kanske har undrat varför champagne oftast är en fördrink? Anledningen till detta är fler, men bland annat för att champagne klarar av olika smaker som olika snittar och annan plockmat. Sedan är det alltid en trevlig och festlig fördrink, säger Christoffer.

”En bra trend i många avseenden”

– Många väljer att inte undersöka de alkoholfria valen och väljer kanske en Coca Cola till maten. Personligen skulle jag inte välja Coca Cola till maten då jag tycker det är för sött, och det finns många bra andra alternativ. Just nu växer de alkoholfria alternativen mer och mer för varje år, vilket är en bra trend i många avseenden. Det finns bland annat många lokala muster, även kalla bryggningar av olika tesorter. Sedan finns det även bra cider. Mitt tips är att testa Richard Juhlins alkoholfria mousserande viner och hantverkscider som finns på Systembolagets alkoholfria hyllor, berättar Christoffer. 

Den viktigaste faktorn till en lyckad kombination 

– Den största, och viktigaste faktorn enligt mig, till en lyckad mat- och dryckeskombination är egentligen umgänget. Att vara tillsammans i goda vänners lag förhöjer matupplevelsen. Det handlar även om tillfället! Du kanske är utomlands och dricker ett vin, som då är fantastiskt. Men när du får tag på det hemma är det inte riktigt samma sak som i Grekland eller Spanien. Det är oftast omgivningen som har stor inverkan på oss. Och även vad andra säger om drycken, det påverkar oss mer än vi tror. Säg att jag föreslår ett vin och säger att det är fantastiskt, kostar si och så mycket, har den här druvan etc. Du skapar automatiskt en uppfattning i din hjärna och så smakar vinet bättre, för du har information sedan tidigare. Prislappen kan också få oss att ha en förutfattad mening. Många tror att högre pris innebär godare smak, men i många fall stämmer det inte, säger Christoffer avslutningsvis. 

 

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

vin
Nutmeg House
sommelier
Nutmeg House Västerås
dryck
alkoholfritt