GÅ TILLBAKA

Christoffer Magnusson Domeij: ”Där lärde jag mig vara mångsidig”

5 år sedan
Christoffer Magnusson Domeij: ”Där lärde jag mig vara mångsidig”
Foto: Carl Lemon, @carllemon på Instagram.

Den här veckan tar Christoffer Magnusson Domeij, ägare av The Nutmeg House, med oss på en resa genom hans arbetslivserfarenhet. Han berättar om  den viktigaste arbetsplatsen för hans utveckling och vad han upplevt är det bästa och sämsta med yrket genom åren.

“Där lärde jag mig vara mångsidig” 

– Den viktigaste arbetsplatsen för min utveckling var Pensionat Granparken i Norrtälje som jag drev som 25 åring. Där lärde jag mig att vara mångsidig och inte bara laga mat utan även göra allt ifrån att bädda sängar, städa rum och servera. Även en lärorik period som egenföretagare! Leijontornet (numera Restaurang Djuret i Gamla stan) var också en betydelsefull erfarenhet. Där lärde jag mig mycket om att ta hand om hela råvaran. Jag fick även upp ögonen för vad Sverige och Skandinavien har att erbjuda i form av råvaror och producenter, berättar Christoffer. 

De bästa restaurangbesöken är i Sverige 

–  Många resor har influerat mig genom åren, men jag har alltid upplevt mina bästa restaurangbesök i Sverige och Skandinavien även fast de kan vara väldigt lika många gånger. Jag älskar dock alla former av matkulturer, lagar mest mat från andra kulturer till vardags, förklarar Christoffer. 

Resan med Stockholm Culinary Team

Jag fick reda på att Stockholm Culinary Team sökte nya medlemmar via en branchtidning. Jag tänkte att jag ville prova att tävla och skickade in min ansökan med CV och några matbilder. Jag kom med i laget och det var en väldigt rolig och lärorik period i min yrkeskarriär och jag fick lära känna nya vänner och kockar, säger Christoffer med ett leende. 

“Att tävla kändes givande och påfrestande på samma gång”

 

–  Att vinna var förstås fantastiskt efter alla timmar, dagar, kvällar, helger och månader som vi lade ner på träning och planering.  Att tävla kändes givande och påfrestande på samma gång. Nerverna var ständigt närvarande men som lag hjälptes vi åt och lyckades hålla nerverna i styr när det var dags att prestera, förklarar Christoffer. 

“Du blir aldrig fullärd” 

– Det bästa med branschen är att den är så bred att du kan jobba i så många olika typer av kök/restauranger med olika inriktningar och du blir aldrig fullärd. Du kan resa med ditt yrke! Du kan åka till vilket land som helst i världen och du kommer hitta ett jobb om du bara vill. Det sämsta med branschen är att det har varit, och är fortfarande på vissa håll, en väldigt hård och hierarkisk miljö med dåligt ledarskap och omoderna arbetsmetoder. Och att det slarvas massor med hantering av avfall/sortering etc, berättar Christoffer. 

– Men det bästa är att det börjar vända! Branschen börjar inse att dom måste ändra sig för att det ska var en attraktiv bransch att jobba i och stanna kvar i. Man har idag samtidigt ett helt annat miljötänk kring vad man lagar och vad som serveras, säger Christoffer avslutningsvis. 

 

Framtill nästa artikel i denna artikelserie kan du följa Christoffer på hans Instagram

The Nutmeg House