GÅ TILLBAKA

Chiqpeas: ”Vi vill sätta Västerås på falafel-kartan”

4 år sedan
Chiqpeas: ”Vi vill sätta Västerås på falafel-kartan”

Att Saluhallen Slakteriet detta år gjort en storsatsning gällande expansion av både restauranger och butiker är känt sedan i slutet av förra året. I juni kan vi förvänta oss ännu en öppning av en ny restaurang. Idéen föddes hemma i köket bland familj och vänner hemma och är idag en dröm som blivit verklighet.

I denna intervju lär vi känna konceptet bakom Chiqpeas som i översättning syftar till kikärtor och är basen till vad som finns på menyn – fantastisk falafel och hummus bland annat. Hagit och Ellinor Copperfeldt, mamma och dotter, berättar om den fantastiska resan de gjort och längtan efter att få erbjuda Västeråsare deras mat. Familjeföretaget och restaurangen som ser fram emot att bli en del av din familjs vardag.

Drömmen som blev verklighet  

– Idéen för Chiqpeas föddes för många år sedan. Vi har en tradition av stora samlingar med familj och vänner där jag alltid gjort min falafel. Barnen och ungdomarna samlades och alla var i extas varje gång. “Ni borde öppna en restaurang” sa de mellan tuggorna för de uppskattade maten så mycket, säger Hagit och skrattar. Barnen var på mig länge, och i flera år har vi tänkt “någon gång ska vi göra det” för vi alla har ett enormt driv och vilja att förverkliga drömmen. Tidigare har det inte passat i tiden men i vintras när vi såg annonsen kände vi att det är rätt i tiden. ”Någon gång” blev nu och vi är otroligt spända över detta nya kapitel i våra liv, säger Hagit.

Chiqpea Västerås
Foto: Julijana Stojanovic. 

Vikten av gemenskap i den nya resan 

– Just Saluhallen Slakteriet kändes perfekt för oss. Atmosfären här är otroligt varm och trevlig! Det har vi känt tidigare när vi kommit hit som gäster, och nu när vi verkligen ska bli en del av hallen känns det väldigt fint och stort att vara en del av den atmosfären. För oss är det viktigt att ha kul på jobbet och människorna här är helt fantastiska. Det känns kul att vi har människor omkring och en fin gemenskap runt oss. Vi tycker även att vårt koncept passar in i hallen bland de andra restaurangerna, berättar Ellinor med ett leende.

”Falafeln väntar inte på dig, du väntar på falafeln” 

– Det som är unikt med Chiqpeas är att vi gör det färskt varje dag. Det är inget halvfabrikat eller liknande. Mitt motto är falafeln väntar inte på dig, du väntar på falafeln, säger Hagit och skrattar. Det är ett recept som funnits i min släkt som jag gjort till mitt eget och jag hoppas att Västeråsare kommer njuta lika mycket som vi gjort från generation till generation.

Chiqpea Västerås
Foto: Julijana Stojanovic. 

– Vår meny baseras på kikärtor, det kommer alltså vara stor fokus på falafel- och hummusrätter. Det kommer finnas olika sallader och såser som vi gör själva med kompletterande tillbehör till varje rätt. Vi börjar med en mindre meny för att introducera våra klassiska rätter som vi sedan har som mål att utveckla, förklarar Ellinor.

”Bjuda in Västeråsare till vårt matbord” 

– Ingen av oss i familjen har tidigare erfarenhet kring att driva restaurang. Jag har varit labb-ansvarig på ett bioteknikföretag i många år och kan faktiskt se likheter i de olika yrkena. Man börjar med experiment och testar sig fram, sedan kvalitetssäkrar man och testkör och utefter det testar ut till kund och det liknar ju det vi gör med restaurangen till viss del. Vi har experimenterat en del hemma i köket under många år och nu är det upp till bevis! Vi börjar med ett par rätter, ser vad kunderna uppskattar och modifierar tillsammans till ännu bättre meny med tiden. Det är liknande processer i olika branscher, kemi på olika sätt, säger Hagit och ler.

Chiqpea Västerås
Foto: Julijana Stojanovic. 

– Jag har studerat folkhälsa och blev nyligen klar med studierna. Jag trodde inte att detta var något jag skulle jobba med men är väldigt glad att jag kan kombinera det jag lärt mig till vår verksamhet. Jag ser fram emot att jobba med familjen, det ska bli otroligt roligt att servera och dela med oss av rätter som varit en bestående del i våra liv. Att på något sätt bjuda in Västeråsare till vårt matbord, säger Ellinor med ett leende.

”Vi vill sätta Västerås på falafel-kartan”

– Vi ser fram emot att lära känna våra gäster och introducera dem till Chiqpeas och de fantastiska rätterna man kan göra på en råvara framförallt. Vi vill sätta Västerås på falafel-kartan, säger de och skrattar. Vi har höga ambitioner men är också enormt ödmjuka inför den nya resan vi påbörjar. Vi hoppas framförallt att våra gäster ska trivas och vi önskar dem varmt välkomna till Chiqpeas, säger de avslutningsvis.

Saluhallen Slakteriet
Saluhallen Slakteriet Västerås
hagit copperfeldt
ellinor copperfeldt
chiqpea
chiqpea västerås
falafel
hummus