GÅ TILLBAKA

Det här är Café Schweizer

ett år sedan
Det här är Café Schweizer

I hjärtat av Gamla stan hittar vi anrika Café Schweizer som drivs av Indira Alikalfic. Caféet som etablerades 1920 i Gamla Stan på Västerlånggatan 9 i Stockholm har en gedigen historia och tradition bakom sig. Historian rotar sig i traditionell svensk ”fika”-kultur, men inspireras ofta av kaffekulturen världen över, speciellt när det kommer till kakor och läckra bakverk. I den här artikeln får du lära känna caféets historia och vad de värnar om mest.

Det viktigaste för caféet

På Café Schweizer kan du hitta läckra smörgåsar, desserter, kaffe och våra berömda färskpressade juicer. Deras stora fokus ligger i relationen till gästerna men även att ta hand om planeten och kroppen. De gör stora ansträngningar till att hämta råvaror lokalt, utbudet växlar med årstiderna och de använder mest ekologiska råvaror. När det kommer till landets årstidsväxlingar hämtar de inspirationen från Sveriges 25 landskap. Det gör att du ofta kan hitta unika varor på vår meny som kanske bara är tillgängliga under en kort tid.

Café Schweizer

Historian om Café Schweizer

ETT AV SVERIGES SISTA “SCHWEIZERI” 1920

Namnet kommer från termen ”Schweizeri”, med ursprung från tidigt 1800-tal, vilket betyder ett litet café som serverar alkohol. Vi vet att Café Schweizer har varit öppet sedan 1920 på exakt samma plats som idag. Under corona pandemin firade de 100 år sedan öppning vilket gjorde att firandet blev allt annat än de tänkt sig för att markera den historiska prestationen. Dock har firandet fortsatt genom åren och gemenskapen har aldrig varit starkare.

Bilden till vänster är tagen från ca 1920 när caféet öppnades och till höger ser vi nutid.

TRADITION & FAMILJ 1976-2011

Världen och Sverige har förändrats mycket under åren, och Café Schweizer. Flera passionerade entreprenörer har bidragit till vad caféet är idag, en svensk klassiker med influenser från världen. En av de mest ikoniska individerna och bidragsgivarna till vår berättelse är Antonio. Han flyttade till Sverige från Amerika och började arbeta på caféet strax efter det. Så småningom tog Antonio över verksamheten och har haft äran att vara värd för kungligheter, ministrar och internationella stjärnor.

Café Schweizer

PASSION OCH KÄRLEK 2011 – Nuvarande

Idag är Café Schweizer ett av Stockholms populäraste fikaställen. Njut av en kanelbulle, lite nybakat te eller njut av en traditionell svensk smörgåstårta till lunch. Älskad av både lokalbefolkningen och besökare från hela världen, för det har vi Indira Alikalfic att tacka.

Indira har tidigare även drivit slottskafét i Kungliga Slottet samt Ulriksdals Slottskafé.

Liksom Antonio så många år före henne immigrerade hon till Sverige och började jobba på caféet. Efter år av hårt arbete och passion driver Indira Alikalfic verksamheten idag. Hon har kombinerat sin kärlek till Sverige med sina rötter från Bosnien & Hercegovina för att skapa en unik upplevelse.

stockholm
cafe schweizer
schweizer
gamla stan cafe
gamla stan