GÅ TILLBAKA

Brutalisten: Nykomlingen alla har koll på

ett år sedan
Brutalisten: Nykomlingen alla har koll på

Brutalisten öppnades i Stockholm under det gångna året och är en ny snackis. Med en meny inspirerad av brutalismens djärva enkelhet får du uppleva en smakresa du sent glömmer. Nedan berättar vi mer om konceptet och varför du bör besöka restaurangen.

Det här är brutalism

Konceptet omskrivet världen över bland annat av New York Times är skapat av den belgisk-tyske konstnären Carsten Höller. Den välkända arkitekturstilen brutalism beskrev Le Corbusiers sena arkitektur på 1950-talet. Den nya Stockholmsrestaurang Brutalisten tolkar brutalism i köket. Menyn består av en minimal mängd råvaror och ingredienser.

Manifesto som väcker åsikter

Brutalisten Stockholm
@brutalisten/instagram.

Höller beskriver ett köksmanifesto med en punktlista som också lyfter på ögonbrynen. Bland annat beskrivs det att ”vi föds som brutalistätare, eftersom modersmjölk i grunden är brutalistisk”. I själva verket handlar det om att det brutalistiska köket inte handlar om brist på sofistikering, utan uteslutandet av kombinationer av olika ingredienser och ett engagemang för renhet. Därför kan en ingrediens delas ofta och tillagas på olika sätt och läggs sedan igen på samma tallrik. Dessutom är användningen av förbisedda, svåråtkomliga eller sällsynta ingredienser, eller ingredienser som i allmänhet kasseras, karakteristiskt för det brutalistiska köket.

”Vi går i motsatt riktning”

Höller beskriver Brutalist Kitchen-filosofin: ”Jag föraktar inte noggrant tillagade komplexa rätter gjorda av en mängd ingredienser, men det verkar vara vad alla gör för tillfället, samlar upp massor av saker på en tallrik och lägger ingredienserna horisontellt.Vi går i motsatt riktning. Syftet är att gräva vertikalt in i smaken av en given ingrediens och rensa den från bruset.”

Brutalisten Stockholm
@brutalisten/instagram.

Brutalisten är inte det första restaurangkonceptet för Höller. Tidigare har han varit med och skapat pop-up-klubben och restauranglokalen The Double Club i samarbete med Fondazione Prada.

– Båda projekten är till viss del sociala experiment och i båda projekten spelar uppdelning en central roll, men på olika sätt, säger Höller.

”Ett nytt, meningsfullt sätt”

Den kompletterande dryckeslistan innehåller en specialtillverkad brutalistisk öl gjord utan humle och bryggd med endast kornmalt. Dessutom finns en mängd olika brutalistiska alkoholfria drycker gjorda av frukt, alger och svamp.

@brutalisten/instagram.

Slutligen beskriver vi konceptet hos Brutalisten Stockholm som något för de som är ute efter en upplevelse snarare än ett säkert kort. Som Höller uttrycker det är det ett ställe att äta på ”ett nytt, meningsfullt sätt” där du kan ha det bra på en ovanlig plats.

brutalisten
restauranger stockholm
brutalisten stockholm
brutalism
nyheter stockholm