GÅ TILLBAKA

Borgåsunds restaurang: Idyllen för avkoppling

2 år sedan
Borgåsunds restaurang: Idyllen för avkoppling

Foto: @borgasundsrestaurang, Instagram

Med en unik utsikt över Mälaren hittar vi Borgåsunds restaurang som är beläget vid Strömsholms kanals sydligaste utpost. Under lång tid var platsen Mälarens största hamn och Borgåsund växte under åren fram till ett eget samhälle. Själva restaurangen befinner sig i det som en gång var Järnmagasinet. Det byggdes 1872 och järnet vägdes och lastades om för att färdas ut i Sverige och resten av världen. 

För två år sedan fyllde kanalen 225 år och är sedan lång tid ett omtyckt besöksmål. Vi har träffat Astrid Hallenstvedt som nu drivit Borgåsunds restaurang under två år. Med en lång erfarenhet inom branschen och flera år spenderade i Frankrike där hon drev ett Bed and Breakfast har hon nu tagit sig hem till Sverige för att dela denna kulturhistoriska plats med gästerna. Hon berättar i denna tidigare intervju innan öppningen om konceptet och vad det bästa med platsen är.  

Mer än ett vanligt besök – en upplevelse!

– Vi är otroligt glada över att få sätta denna unika del av Västmanland på utflyktskartan! Nästan så att vi är lite pirriga. Vi välkomnar gäster från framförallt regionen, men såklart hela Sverige, till Borgåsund och den otroligt vackra miljön. Det är en kulturhistorisk plats och vi erbjuder mer än ett vanligt besök, det är verkligen en upplevelse. Allt från platsen till historian som finns här, god mat från restaurangen som har fokus på husmanskost med en fransk twist, café och gäster som anländer från både land och sjöväg. Vi ser verkligen fram emot dela med oss av vår älskade plats i västra Mälardalen och se våra gäster skapa fantastiska minnen här med oss, säger Astrid med ett leende. 

@borgasundsrestaurang, Instagram

En bred meny med något för alla

– Vi har ett väldigt brett utbud. Det kommer finnas allt från frukost till fika och en trerättersmeny bland annat. Till frukosten kommer vi erbjuda färskpressad juice, smörgåsar, over night oats och kaffe eller te. Och under dagen erbjuder vi bakverk, allt från chokladbollar, till en fräsch och syrlig citronkaka, rabarberkaka med frosting och mycket annat läckert, bland annat somrig semla med jordgubbar. Vi kommer erbjuda ost- och charkuteritallrikar och har även alkoholrättigheter för den som vill njuta av ett glas till maten. Till öppningen nu till midsommarhelgen kommer vi även erbjuda gubbröra och silltallrikar. Vi vill även göra menyn anpassad till alla och har därför även veganska alternativ i vår meny, förklarar Astrid.  

@borgasundsrestaurang, Instagram.

– Vi lägger ner tid på att matcha vin och öl med maten, och i bästa möjliga mån arbetar vi med lokala aktörer. Hållbarhet är en viktig punkt för oss! Vi söker efter lokala leverantörer, efter närodlat, lokala samarbeten och vill främja de lokala samarbetet. Vi respekterar även miljöns begränsningar och siktar på resurssnåla arbetssätt, förklarar Astrid vidare.  

“Det var helt enkelt oemotståndligt”

– Det var en fantastisk möjlighet som presenterades för mig när det kom på tal om att jag skulle driva restaurangen. Möjligheten kom precis vid rätt tillfälle och att få driva en restaurang, café och gästhamn i den här vackra miljön – ja det var helt enkelt oemotståndligt! Jag var länge i Frankrike och drev Bed and Breakfast och erfarenheten jag har från det passar så bra in i att driva detta. Att skapa en helhetsupplevelse i en väldigt vacker miljö så folk trivs och vill komma tillbaka. Både för gäster som varit här tidigare och brukar åka hit varje sommar men också välkomna nya gäster till vår idyll, säger Astrid med ett leende. 

@borgasundsrestaurang, Instagram.

– Det är verkligen en kulturhistorisk plats och det har behållits gamla fina detaljer i huset vilket ger en speciell charm och värme i lokalerna. I restaurangen har vi skapat fler platser och det är nu även vinterbonat för att  kunna användas året runt. En del av huset som tidigare var förråd är nu ett rum för konferenser, dop, bröllop och andra fester. Det kommer finnas platser inomhus, på bryggan och på det gröna. Bryggan är verkligen en magisk plats från morgon till kväll, solnedgångarna är nästintill oslagbara från denna vy, förklarar Astrid. 

”Den här svenska idyllen är för vacker för att inte uppleva”

– Till våra gäster säger vi varmt välkomna! Kom och upplev en unik miljö vid Mälaren och kom och fira midsommarhelgen med oss. Lägg till vid bryggan om du kommer med båt och kliv på land och skapa härliga minnen med oss. Stanna till och njuta av solnedgången på kvällarna och allt som hör till. Den här svenska idyllen är för vacker för att inte uppleva, säger Astrid avslutningsvis med ett leende. 

Adress: Hornssund 2, Västerås

midsommar
Mälaren
borgåsunds restaurang
gästhamn
sommar
borgåsunds restaurang västerås
strömsholms kanal