Stockholm: Upptäck Benjamin Ingrossos favoritrestauranger

Foto: @benjaminingrosso/instagram.
Sedan barnsben har Benjamin Ingrosso stått på scen och underhållit Sverige med musik och show. Redan som liten utvecklade han en passion för mat, i en episod av Wahlgrens Värld avslöjade Benjamin att han ibland skyllde på att mamma Pernilla ville att han skulle äta hemma om maten hos kompisarna inte lät tillräckligt god. Matintresset växte med åldern och i dag är Benjamin nästan lika känd för sin kärlek till mat som för sin musik. Vid sidan av artistkarriären har han klivit in i matvärlden med stormsteg: 2021 fick vi se första säsongen av hans eget matlagningsprogram “Benjamin’s” på TV4, där han bjuder in vänner och idoler på middag.
Programmet blev en succé i tre säsonger (Benjamin vann till och med pris som Årets TV-personlighet 2022) och enligt honom själv var det en dröm som gick i uppfyllelse. Den stora drömmen för framtiden är att en dag öppna en egen restaurang, Benjamin har skämtat om att han redan har åtta färdiga restaurangkoncept i huvudet, kompletta med namn, meny och inredning . Samtidigt inser han pressen som krogägare och trivs rätt bra med att än så länge bara vara gäst som kan njuta av god mat .
Matintresset stannar i familjen
Att mat ligger Benjamin varmt om hjärtat är kanske inte så förvånande, kärleken till mat går nämligen som en röd tråd genom Ingrosso-familjen. Pappa Emilio Ingrosso (tidigare dansare och artist) sadlade om till krögare och driver tillsammans med hustrun Åsa Ingrosso flera hyllade italienska restauranger. Paret startade restaurang La Perla i Palma de Mallorca och efter några framgångsrika år tog de konceptet hem till Stockholm . I dag har de totalt fyra restauranger i Sverige: förutom La Perla även trendiga Scarpetta by Ingrosso, det internationella konceptet Aperitivo på Östermalm samt Omino (varav de två sistnämnda också finns i Palma) . Benjamins äldre bror Oliver Ingrosso, tidigare DJ, har på senare år etablerat sig som restaurangentreprenör. Sedan 2022 driver han den italienska krogen OLLI i Stockholm, som snabbt blivit en av huvudstadens hetaste restauranger.
Oliver har även öppnat delikatessbaren Olli’s Deli och fortsätter expandera hösten 2025 planerar han att, tillsammans med kocken Louise Johansson, öppna italienska restaurangen Umarell i Göteborgs anrika Dicksonska Palatset . Dessutom slog de tre syskonen Oliver, Bianca och Benjamin sina påsar ihop och lanserade Mino – ett eget livsmedelsvarumärke med italienska kvalitetsprodukter i slutet av 2024 .
Under namnet Mino säljer de bland annat åtta olika pastasorter, risottoris och fyra sorters konserverade tomater tillverkade i Italien . Även kusinen Sebastian Ingrosso (känd från Swedish House Mafia) är inne i krogsvängen: han är delägare i den italienska restaurangen Un Poco och driver den hälsomedvetna krogen Kale & Crave tillsammans med en kollega . Hela familjen, från syskon till kusiner och föräldrar, tycks alltså andas mat och dryck, något som förstås sporrar Benjamin ännu mer i hans egen passion.
Kraften av sociala medier
Benjamin Ingrosso har blivit en folkkär profil i Sverige, och genom sin aktiva närvaro på sociala medier (där han i skrivande stund har över 870 000 följare på Instagram ) påverkar han till och med Stockholms krogscen. När Benjamin lägger upp ett restaurangtips strömmar hans matglada fans ofta till stället i fråga – något många restauranger och caféer fått erfara. På Instagram delar han generöst med sig av sina bästa restaurangupplevelser från hela världen, men framförallt från hemstaden Stockholm. Där har han även publicerat en lista över sina topp 30 favoritrestauranger i stan, komplett med personliga kommentarer. Nedan presenterar vi Benjamins lista – ett måste att beta av för alla som vill äta riktigt gott i Stockholm!
Benjamins topp 30 restaurangtips i Stockholm
- OLLI – Den nyöppnade italienska krogen som drivs av storebrorsan Oliver Ingrosso ligger självklart högt upp på Benjamins lista. OLLI bjuder på genuin syditaliensk mat och livlig after hours-stämning. (Bild @olliristorante)
- Grus Grus – Enligt Benjamin är Grus Grus Stockholms bästa vinbar. Hans tips här är att beställa deras tortilla som han beskriver som “gudomlig”. Ett intimt ställe med naturviner i fokus och smårätter som överraskar. (Bild @grus_grus_)
- Hôtel Skeppsholmen – Om du älskar klassisk svensk husmanskost är restaurangen på Hôtel Skeppsholmen (Långa Raden) stället för dig. Benjamin hävdar att rårakan här är den bästa i stan – frasig, gyllene och generöst toppad precis som den ska vara.
- Un Poco – Den italienska kvarterskrogen Un Poco på Östermalm är en favorit med familjekoppling. Benjamins kusin Sebastian Ingrosso är delägare, och Benjamin säger att här hittar du “Stockholms godaste Pappardelle al Scampi och Linguine al Burro”. Tryffelpastan på Un Poco har närmast kultstatus bland stammisarna.
- Wärdshuset Ulla Winbladh – En riktig stockholmklassiker belägen på Djurgården som är väl värd ett besök. Här äter Benjamin sin bästa Toast Skagen i stan. Missa inte heller att avsluta middagen med deras berömda pannkakor (eller små plättar) serverade med grädde, hjortronsylt och kanelsocker – ett måste enligt Benjamin.
- Symbios – En modern bistro på Södermalm med influenser från hela Europa. På Symbios hittar du innovativa rätter i avslappnad miljö. Benjamin tycker att man kan hitta en av stans godaste pastarätter här – hög praise från en pastaälskare som honom.
- 800 Grader – Älskar du pizza så är 800 Grader på Södermalm stället för dig! Enligt Benjamin serverar de Stockholms vassaste New York/Rom-style pizza. Stora slices med perfektionistisk kombination av krisp och seghet – precis som i pizzans hemland. Läget, ett stenkast från Medborgarplatsen, gör det ännu bättre.
- La Perla – Hela Ingrosso-familjen älskar La Perla, inte minst eftersom restaurangen drivs av Benjamins egen pappa Emilio och styvmamma Åsa. “Här finns stans godaste burrata och penne al zafferano,” säger Benjamin. La Perla (med systerkrogar på Mallorca) levererar äkta italiensk matkärlek på Södermalm .
- Stora Bageriet – Mitt i centrala Stockholm (Östermalm) hittar du Stora Bageriet, ett omtalat bageri och café. Benjamin tipsar om deras Morning bun och de smöriga gifflarna – “helt otroliga” enligt honom. Efter att Benjamin hyllade Stora Bageriet på Instagram har dock köerna ringlat långa, så skynda dit tidigt om du vill ha chans att smaka deras godsaker!
- Den Gamle och Havet – På denna hemtrevliga italienska restaurang i Vasastan är Benjamin stammis sedan 14-årsåldern. “Gillar du färsk pasta kommer du älska Den Gamle och Havet,” säger han. Hans stående favoriter att beställa här är carpaccio till förrätt, följt av deras krämiga kycklingpasta eller klassiska spaghetti vongole. Ett äkta italienskt hantverk som förflyttar dig till en trattoria i Rom.
- Xulo – Xulo är ett trendigt tacoställe som har tagit Stockholm med storm. Benjamin – som är ökänd för att hata svensk Tex-Mex-tacos – älskar Xulo för deras autentiska mexikanska tacos. “Fredagstacosen tas till en ny, obeskrivlig nivå här,” menar han. Och det bästa av allt? Du behöver inte vänta till fredag för att festa på Xulos tacos!
- Funky Chicken Foodtruck – Vad är en lista utan hamburgare? I Funky Chicken’s foodtruck hittar du enligt Benjamin “Sveriges godaste hamburgare”. Det är rejäla smashburgers med perfekt stekyta och smakrik ost som gäller. Foodtrucken dyker upp på olika platser – håll utkik på deras Instagram för att tajma in en burgarfest.
- Schmaltz Bar & Delikatessen – Sugen på en riktigt god macka? Då ska du bege dig till Schmaltz vid Östermalmstorg. Här får du New York-deli vibes och enligt Benjamin “stans godaste Reuben/Pastrami-sandwich”. Mustiga smaker, perfekt picklade tillbehör och generösa portioner gör Schmaltz till en självskriven favorit för en snabb lunch eller AW.
- PA&Co (ingen profil på Guestro ännu) – PA&Co är en ikonisk kvarterskrog som behåller sin charm år efter år. Benjamin lyfter fram att de serverar Stockholms krispigaste råraka här. Dessutom föddes den klassiska desserten Gino (gratinerad frukt med vit choklad) just på PA&Co – och originalet är fortfarande “stans godaste” enligt Benjamin.
- E&G – Denna intima vinbar och restaurang på Birger Jarlsgatan är en tysk pärla mitt i Stockholm. E&G (som är en förkortning av ägarnas smeknamn Egon och Gösen) serverar enligt Benjamin godare spätzle än många krogar i Tyskland. Här kombineras genuin tysk comfort food med utvalda viner i en familjär atmosfär.
- Pita i Parken – Pita (i Midsommarkransen) förtjänar sitt rykte som Stockholms godaste pita-ställe. Här bakas pitabröden färska och fylls med otroligt smakrika fyllningar inspirerade av Mellanöstern. Benjamin älskar deras kreativa take på fredagskebaben – “otroligt goda fyllningar” utlovas. Vare sig du äter kött, kyckling eller veganskt kommer du inte bli besviken.
- Östermalms korvspecialist – Ibland är det enkla det godaste. Östermalms Korvspecialist, den klassiska korvmojen vid Nybrogatan, serverar korv i världsklass. Benjamin menar att det här är “Stockholms, om inte Sveriges, godaste korv – kort och gott”. Perfekt för ett snabbt stopp när som helst på dagen; en högkvalitativ streetfood-upplevelse utöver det vanliga.
- Burgers & Pastrami – BAP – BAP (Burgers & Pastrami) på Östermalm har blivit känd för sina saftiga burgare och rejäla pastrami-sandwiches. Benjamin rankar deras burgare som “Stockholms godaste American-style burgare”. Hans tips för den optimala BAP-upplevelsen är att välja 100 grams-burgaren istället för 160 g – då blir proportionerna mellan kött och bröd perfekta för just deras stil på burgare.
- Beirut Café – Utan omsvep säger Benjamin om Beirut Café: “Stans godaste libanes! Punkt.” Mer behövs kanske inte – denna libanesiska restaurangklassiker i Östermalm har i många år levererat förstklassig meze och grillrätter. Högsta betyg från Benjamin för smak, stämning och autenticitet.
- Sturehof – Anrika Sturehof vid Stureplan är alltid ett säkert kort. Benjamin uppskattar att kvaliteten ständigt är på topp. Här äter han gärna klassiker som perfekt stekt entrecôte med pommes frites och béarnaisesås. “Stockholms kanske dyraste, men också godaste, entrecôte,” enligt honom. Sturehofs livliga atmosfär och långa historia gör upplevelsen komplett.
- Lillebrors Bageri – Lillebrors är ett litet hantverksbageri i Vasastan som gjort sig känt för sina magiska bullar. Letar du efter Stockholms krämigaste och fluffigaste kardemummabulle så är det hit du ska gå, tipsar Benjamin. Medan du ändå är där: passa på att prova deras croissanter och andra bakverk som ofta säljer slut tidigt på dagen.
- Thongwiset Thai – En dold asiatisk pärla på Östermalm. Thongwiset må vara relativt okänd för gemene man, men Benjamin menar att det kan vara “Stockholms godaste thaikrog”. Här får du autentiska thailändska smaker i varje tugga. Prova deras kryddiga sallader eller klassiska curryrätter – du kommer inte bli besviken.
- Ingrid – På Ingrid på Norrmalm (Regeringsgatan) hittar du traditionell svensk fika som för tankarna till barndomen. Det är ett litet mysigt café/bageri där Benjamin tipsar särskilt om vaniljbullen: “Stockholms godaste,” enligt honom. Ett perfekt stopp för en kaffe och bulle när nostalgin faller på.
- Snö – Glassugen mitt i vintern? Inga problem – på Snö Gelateria i Stockholm serveras högklassig gelato året om. Benjamin älskar deras kreativa smaker och avslöjar sin favoritkombination: “Brynt smör och rosmarin”. Krämig, intensiv och helt oemotståndlig glass som förgyller både vardag och helg.
- Wedholms Fisk – För den som älskar fisk och skaldjur finns få bättre adresser än anrika Wedholms Fisk vid Nybrokajen. Visst får man vara beredd att öppna plånboken här, men enligt Benjamin hittar du “Stockholms dyraste och godaste fisk” just på Wedholms. Klassisk elegans präglar både miljö och meny – en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga för fiskälskaren.
- Goma Gastropub – Goma är en asiatisk gastropub på Östermalm som kombinerar streetfood-vibbar med högkvalitativa råvaror. Benjamin hyllar deras Tonkatsu (panerad fläskkotlett) och säger att den är “absolut bäst i stan”. Här kan du njuta av kreativa smårätter, bao buns och spännande cocktails i en skön, avslappnad barmiljö.
- Kale & Crave – Vi fortsätter på familjespåret: Kale & Crave är den hälsomedvetna restaurang som kusinen Sebastian Ingrosso var med och grundade . Benjamin kallar det “Stockholms bästa hälsobar” och med en meny fri från gluten, laktos och vitt socker är det svårt att säga emot. Hans egna favoriträtter här är många: “Köttbullarna, fiskbullarna, thaisalladen eller yakiniku… Keto Milano är också fin!” (Ja, det är svårt att välja när allt är så gott.)
- Svedjan Bageri – Svedjan Bageri på Södermalm är just nu ett av stadens hetaste bagerier. Här bakas bröd och bullar med kärlek och norrländsk touch. Benjamin rekommenderar att ta en kanelbulle här tillsammans med ett iskallt glas mjölk eller en cappuccino – enkla nöjen som blir himmelska när de görs på rätt sätt.
- Bistro Mirabelle – På Bistro Mirabelle, en charmig fransk liten kvartersbistro i Vasastan, serveras autentiska franska rätter och fantastiska efterrätter. Benjamin tipsar särskilt om deras pain perdu (fransk brödpudding) med kolasås och crème crue – en dessert som får smaklökarna att dansa. En äkta parisisk atmosfär mitt i Stockholm.
- Côc Catering – Älskar du kebab med en twist? Då är Côc (uttalas “chok”) något för dig. Denna lite lyxigare kebabrestaurang – inspirerad av turkiska Döner-kebaber – toppar sin kebab med brynt smör och serverar den helst med ris. Benjamin menar att det är “den bästa bakismaten” i stan. Ett annorlunda och läckert inslag på Stockholms snabbmatskarta.
Med sin gedigna lista på favoriter har Benjamin Ingrosso visat vägen för alla matälskare i Stockholm. Hans personliga tips spänner över allt från lyxkrogar och klassiska kvarterskrogar till foodtrucks, bagerier och hål-i-väggen-ställen. Oavsett om du är sugen på pasta, sushi, hamburgare, libanesiskt, fika eller fine dining finns det något på Benjamins lista för dig. Så varför inte följa i Benjamins fotspår nästa gång du ska ut och äta? Buon appetito! 😋