GÅ TILLBAKA

Bageri April: Drömmen som blir verklighet

4 år sedan
Bageri April: Drömmen som blir verklighet

Äntligen har Bageri April öppnat upp i centrala Västerås! Den 23 april var det premiär för Bageri April, ett koncept som de arbetat på i hela två år. Med öppen planlösning och full insyn i produktionen där fokus ligger på att under hela dagarna baka bröd i stenugnen, är det svårt att stå emot bageriets charm. Vi har träffat de högt prisade och meriterade ägarna Kim Lund och Pär Martinsson och deras kollega Sara Fjärrstrand, som ödmjukt berättar om drömmen som blir verklighet.

Talangerna bakom surdegsbröden och bakverken

– Jag är härifrån trakten, jag gick i skolan här tillsammans med Sara faktiskt. Sen tog jag mitt gesällbrev nere i Skåne, bodde i Stockholm med Sara i tre år ungefär, innan det var dags att återvända hem. Då träffade jag Pär och vi började planera detta. Planeringen för Bageri April har väl pågått i två år ungefär. Jag har även tävlat både som junior och som vuxen i bagarlandslaget. Jag vann titeln årets bagare 2016 och har coachat juniorlandslaget senaste åren. Bakning är något jag älskar helt enkelt, något jag även gör på fritiden, säger Kim.

– Jag är kock och har arbetat både utomlands och i Sverige i totalt 14 år. Nu kände vi att det var dags att göra något eget. Det var dags att fylla ett tomrum, vi tyckte att det saknades något i stan. Så där är vi idag! Jag gillar att baka och prova på, men det är otroligt svårt. Men jag bidrar då med det jag kan på andra sätt, förklarar Pär.

– Jag är uppvuxen i Sala, så jag gick i skolan här och har vuxit upp här. Jag flyttade också till Skåne och gick gesällutbildningen. Sen blev det Stockholm, och Kim kom strax därpå. I Stockholm arbetade jag på ett ställe som heter Bakery and Spice. Sen flyttade Kim hit och hade lite bageriplaner och jag började också känna en viss hemlängtan. Då flyttade jag tillbaka till Sala, och Kim och jag har ju kört bagarlandslaget tillsammans bland annat. Det har blivit en hel del tillsammans under åren, nu börjar vi äntligen arbeta ihop, säger Sara och ler.

Från dröm till verklighet

– Jag hade ju flyttat tillbaka med planen att starta något eget, men sen så kom jag in på Frankgruppen och tyckte det var roligt, där jag arbetade som kock. Men jag är ju bagare i grunden och det är ju det jag brinner för. Jag började prata med Pär och vi kom fram till att vi trivs i Västerås, det är ju vår stad och det är här vi ska vara. Pär sa då att vi kan ju faktiskt starta eget. ”Kan man det?” svarade jag i panik, säger Kim och skrattar.

– Det som gjorde att vi vågade ta steget var nog min pappa. Vi frågade honom vad han tyckte och han hade inga frågetecken alls kring huruvida vi skulle klara ett eget. Därefter var det bara att spinna vidare på idén, fortsätter hon.

– Det har såklart funnits tvivel och svårigheter längst med vägen, det kommer man inte ifrån när man går sin egen väg så att säga. Men vi har alltid haft fantastiska människor i ryggen som stöttat oss och hjälpt oss på vägen, tillägger Pär.

Konceptet bakom bageri April

– Det är ett bageri, men vi tänker att det är framtidens bageri. Vi jobbar med säsongerna, med naturen. Hållbarhet är också något självklart för oss. Det är ett hantverk det här, man ser oss stå och jobba och man ser in i kylen, man ska kunna följa allt. Vi vill ha våren närvarande året om. Det ska vara lite pirrigt och piggt, med en härlig känsla i magen, berättar Kim.

– Att arbeta transparent är absolut något som genomsyrar vårt arbete, från råvaror till lokalens utseende med de öppna ytorna och glasväggarna. Öppet och ljust, det ska nästan kännas som att man sitter med i produktionen där allting händer. Det är ljusa härliga färger, våren är närvarande. Vi tre är en väldigt bra kombination måste jag säga. Vi har helt olika styrkor som tillsammans blir något fantastiskt. Det blir Bageri April, säger Pär.

Varför namnet April?

– Vi behövde ju arbeta fram en logga också, som en del av vårt koncept. Då började vi kolla på snabbmatskedjor loggor och så, men vi vill ha något lugnt och harmoniskt. Det är ju det som är tanken bakom hela konceptet. Då började vi fundera på hur vi skulle få in det i loggan, och hur vi skulle få det att kännas som oss. Jag satte mig och skrev ner April såsom jag skulle skriva det. I det hittade vi då känslan vi ville ha. Det är sol, det är åkern, naturens flöde, det är verkligen allt det vi vill april ska symbolisera, säger Kim.

Fokus på färskt bröd och härliga kardemummabullar

– I centrala Västerås saknas det bröd och bullar, tycker vi. Så det kommer det vara fokus på. På Bageri April kommer vi ha mackor och sallader, men även där ska bröd vara en naturlig del av serveringen. Det kommer vara dryck såsom kaffe där vi köper in allting av lokala producenter och med hög kvalité. Allt vi gör ska kännas genuint, det är viktigt för oss, berättar Kim.

– Men det ska ändå finnas något tryggt i det hela, allt sådant som man är van vid ska finnas, men kanske på ett nytt sätt, säger Pär.

– Ja, kardemummabullen kommer ju finnas här, likaså småkakorna. De packas när du köper de, det är ingen stor färdig produktion utan kunden kan följa hela processen. Vår passion och grunden till Bageri April är att vi alltid bakar vi med surdeg. Detta för att det är bättre näringsinnehåll och ett naturligt sätt att fermentera. Det kan variera, alla bröd är inte nödvändigtvis sura bara för att de är gjorda med surdeg. Sen kommer vi lägga till andra produkter lite efter säsong, men grund sortimentet är ändå surdegsbrödet, tillägger Kim.

Pirret inför premiären

– Den rådande situationen är ju inget vi, eller någon för den delen, hade kunnat förutspå. Vi försöker se det positivt, vi har gjort detta för västeråsarna. Vi kommer nog få en lugnare start än vad vi hade räknat med, men vi ser ändå ljust på framtiden, säger Kim.

– Ja och det är ju en situation där vi inte heller har velat trycka ut massa goda nyheter, även om folk kanske behöver det. Men gott bröd, det ska de veta att de kan köpa med sig hem när som helst nu, berättar Pär.

– Allt känns så spännande, det blir ett nytt sätt att jobba på. Jag har alltid kommit in och arbetat på etablerade ställen. Här får man vara med från starten och skapa allting, det känns spännande. Vi alla tre är väldigt noggranna med allting, vi tänker väldigt lika. Det ska bli kul att arbeta tillsammans, efter alla år, säger Sara förväntansfullt.

Hälsningen till gästerna

– Jag ser så framemot att verkställa detta projekt! Det har varit i startgroparna så länge, det är nu vi får se hur det kommer gå. Att få se folks reaktioner och kommentarer, vi har ju länge haft folk som hejat på oss. Nu gäller det att se om vi lever upp till förväntningarna. Upp till bevis, helt enkelt, säger Kim.

– Att se till att vi kommer igång, det är helt klart det största. Vi hoppas att vi har tolkat västeråsarnas förväntningar rätt och att vi får bli en del av deras vardag! tillägger Pär avslutningsvis.

 

Bageri April

Adress: Vasagatan 17, Västerås

Bageri
Sara Fjärrstrand
Bageri i Västerås
bageri april
Pär Martinsson