GÅ TILLBAKA

Äta maneter: Ny galen mattrend som löser problem

6 år sedan
Äta maneter: Ny galen mattrend som löser problem

Befolkningen växer, miljön blir sämre och haven utfiskade. Att lösa hungersfrågan blir bara svårare i takt med klimatförändringarna. Danska forskare har hittat en av lösningarna och introducerar världen till en ny typ av föda. Konceptet går ut på att äta maneter och nedan följer förklaringen på hur och varför det kommer ta världen med storm.

Redan populär matkultur i Asien

Faktiskt så finns det redan en kultur som äter dessa havsdjur, det stora landet i öst, Kina. Det är en speciell manet som har tentakler, vilket är delen som används i matlagningen. Att använda sig av maneten i köket kan dateras så långt som 1700 år tillbaka.

Äta maneter i Asien.
Såhär ser det ut när man beställer manet i Asien.

Danska forskare har hittat en lösning

I Medelhavet växer problemet med maneter. På bara 13 år har antalet maneter ökat med 400% på grund av föroreningar och klimatförändringar. Danska forskare har därför hittat en metod att göra maneterna till vår nya föda. Genom att lägga den i alkohol torkar den ur allt vatten och kvar är ett tunt skikt av manet. Detta chips går att anpassa till många smaker och forskarna hävdar att det ser tillräckligt aptitligt ut för att kunna marknadsföra det.

”Framtidens chips kommer kanske bestå av krispig manet”.

En annan anledning till varför just maneter är en ny lösning till våra matproblem är att de ligger på botten av näringskedjan. Genom att använda djuret längst ner stör vi inte i kedjan lika mycket som när vi äter djuren högst upp.

Aurelia aurita, Öronmanet
Det är denna manet som danska forskare låtit omvandla till chips.

Därför skulle trenden att äta maneter bli populärt

Att vara nytänkande och miljösmart gällande mat är fortfarande populärt och därför skulle denna trend utan tvekan locka en viss typ av målgrupp. Manet sägs även smaka både hav och salt, vilket inte är så konstigt då den består av mestadels havsvatten. Men med smaker som de flesta känner igen och tycker om, är konceptet att äta manet inte så svårt att introducera.

Foto: University of Southern Denmark
Det färdiga resultatet. Foto: University of Southern Denmark

Nu är bara frågan hur lång tid det tar för restaurangerna i Västerås att snappa upp den här trenden, kanske Kajplats 9, eller vad säger ni? 😉

Läs även vår liknande artikel om insekter här!

Källa:

Sciencedirect.com

 

Äta Manet
Manet
Medelhavet
Danmark