GÅ TILLBAKA

Utflykt till en kulturhistorisk plats

3 år sedan
Utflykt till en kulturhistorisk plats

Historien om Ängelsberg och varför du ska besöka platsen 

Ängelsberg är ett naturskönt och nästintill idylliskt område med husen på höjd med sjön Åmänningen framför. Utsikten är spektakulär sommar som vinter och Västmanlands enda världsarv finns i Ängelsberg. Industrialismen i Sverige härstammar till stor del från området då gruvbrytning, malm och oljeraffinaderi på Oljeön där fotogen bland annat producerades och distribuerades via Strömsholms kanal vidare ut i världen. Det är en fantastisk kulturhistoriskt rik plats. 

Namnet har byn fått från tysken som för över 600 år sedan kom en till trakterna. Han byggde sig en hytta, ”benning”, mellan sjöarna Snyten och Åmänningen. Eftersom hans namn var Englika kom denna benning att kallas Englikobenning – nuvarande Ängelsberg. Intressant att notera är att även om det var han som gav Ängelsberg dess namn, är det knappast han som blev den störste ”kändisen” i släkten. Hans sonson var nämligen den riksbekante frihetskämpen Engelbrekt. 

Nya Serveringen
Vackra Ulvaklev sedd från Nya Serveringen. Denna pampiga villa ritad av arkitekt Isak Gustaf Clason, uppfördes 1886 i nyrenässansstil beställd av far Zetterström för att hans son, som var direktör på Engelsbergs Oljefabrik belägen på Oljön skulle ha en ståndsmässig villa.

Idag har området, utöver att vara en kulturhistorisk plats, en fortsatt pittoresk känsla och varm atmosfär. Vi hittar där restaurangen Nya Serveringen som Monica Johansson driver. I denna intervju berättar hon mer om sin och restaurangens historia och vad du hittar på menyn. 

Från grosshandlarvilla till restaurang

– Jag har varit i området sen 1967 då min familj fann ett hus där jag nu bor, innan det bodde jag i Västerås. Jag hade länge jobbat inom vården och ville göra något nytt och kom då in på restaurangbranschen där jag nu varit verksam i ca 20 år. Jag hittade huset som tidigare var en grosshandlarvilla som byggdes om till restaurang och har drivit det själv med anställda sedan 1997. Huset byggdes och tillhördes tidigare av Grosshandlare Carl Svensson som var en väldigt innovativ entreprenör i socken, berättar Monica. 

Nya Serveringen
Fantastisk utsikt över Åmänningen och läcker husmanskost på menyn.

– För oss är det viktigt att ge turister, och såklart lokalbor, en plats att njuta av god mat och en härlig stämning. Efter ett besök runt om i Ängelsberg är det skönt att kunna varva ned och njuta av en god lunch eller fika och där kommer vi in i bilden, förklarar Monica. 

”Som att komma hem till oss”

– Vi brukar säga att det är lite som att komma hem till oss på restaurangen, då mat och dryck ligger oss varmt om hjärtat. Hos oss kan du få provningar av drycker, matlagningskurser eller bara träffas med goda vänner och ha en skön avkopplande stund. God mat och miljö hör ihop! På menyn finns bland annat gös från sjön Åmänningen framför huset. Vårt tänk när det gäller mat och kombinationer är att det ska vara lite trendigt men med grund i egengjord mat. Då blir husmanskosten central som vi tillagar med bra råvaror från grunden, som vi alltid gjort det. Det har jag med mig hemifrån, att det är en gåva att laga maten själv. Och att sedan få dela det med våra gäster är fantastiskt, säger Monica.  

Nya Serveringen
Gös från Åmänningen och en fantastisk fika uppdukad.

– Café Höjden som finns här i närheten av oss hette från början Cafe Smörkakan. Verksamheten startades av mig när byns café i samhället stängde. Smörkakan kom från att vi baka med smör och bakade allting själva. Men efter några år valde jag att arrendera ur fiket då blev det Café Höjden som hyrdes av Håkans Hembageri i Hallstahammar under sommaren, förklarar Monica. 

Välkommen till Nya Serveringen 

– Vi välkomnar våra gäster till en lugn stund ute på landet. I närheten av restaurangen finns det en fantastisk skulpturpark att besöka bland annat. Välkommen för en trevlig utflykt, stilla hungern eller för att uppleva det vi gör på Nya Serveringen och i Ängelsberg.


Adress: Palettvägen 2,  Ängelsberg