GÅ TILLBAKA

Ångan Västerås – ”tack vare våra underbara gäster”

4 år sedan
Ångan Västerås – ”tack vare våra underbara gäster”

I samband med spridningen av coronaviruset har många företag drabbats av att färre människor är i rörelse jämfört med förut. En bransch som drabbats väldigt hårt är restaurangbranschen. I denna artikel-serie möter vi restaurang- och caféägare som berättar om hur coronaviruset påverkat deras verksamhet och hur de ser på framtiden. Kristian Svahn som, tillsammans med Robin Hjerm, driver restaurang Ångan Västerås berättar mer om hur de senaste veckorna sett ut.

Sveriges Mästerkock och “inga konstigheter”

– Det hela började med att jag var lärling, och lärde mig laga mat på riktigt med Robin. Jag var med i Sveriges Mästerkock 2017, och Robin har arbetat för alla möjliga restauranger i Västerås. Han har även drivit eget tidigare. Så han kommer med erfarenheten och kunskapen, jag med min bakgrund, och tillsammans öppnade vi Ångan Västerås. Vi hade cateringkök först, men salarna vi sitter i här nu var tomma. Så vi expanderade konceptet och blev en restaurang också. Ren och skär husmanskost är grunden till Ångan. Inga konstigheter, brukar vi säga här, säger Kristian.

“Den stora förändringen”

– Om vi ser till den rådande situationen nu. Kort och koncist så är det så att 40% av alla våra gäster är borta. Vi har tidigare haft catering också, och den är ju tyvärr i princip helt borta nu. Den stora förändringen är att vi nu försöker få ut så mycket mat som möjligt nu när gästerna inte kommer hit. När gästerna inte kommer till oss, så får vi komma till dem, säger Kristian.

– Vi har vår egen utkörning, men eftersom att vi är begränsade i antal och bara har en bil, så har vi sagt att om man beställer fem lådor så kör vi ut maten gratis. Man ringer eller mailar in sin beställning, sociala medier fungerar också såklart. Vi har också ordnat ett samarbete med Way to Go, så de hjälper oss med de personerna som kanske inte vill ha fem lådor, utan bara en eller två. Det är en stor förändring, vi gick från att inte ha någon utkörning till att dagen efter i princip ha hela den tjänsten. Det är spännande, får man väl säga, säger Kristian och skrattar.

Matlådor till grannen? Javisst!

– Vi är en bufférestaurang, så konceptet i sig gör att vi alltid har lite för mycket mat. Maten får ju inte ta slut under dagen. Så maten som är kvar i slutet av dagen, den kyler vi ner och packar i matlådor. Sen kan man köpa matlådorna, en för 50 kr eller tre för 100 kr. Detta är otroligt populärt, det är en tjänst som vi haft sen vi öppnade. Men nu märker vi att istället för tre lådor så köper våra gäster kanske 12 lådor. Det är för att de köper matlådor till personer i sin omgivning allt mer nu. Vi har personer som kommer och köper matlådor för att ta hem till sina äldre, eller till någon granne som inte kan ta sig ut. Det är väldigt fint att se, berättar Kristian.

“Tack vare våra underbara gäster”

– Om vi ser till framtiden, så tror vi att det kommer att ordna sig. Ser vi tillbaka lite nu när detta pågått ett tag, så ser vi att det mest största tappet verkar vara förbi så att säga. Nu ser vi istället någon form av standard i det här. Siffrorna skiljer sig inte så mycket längre så vi vet vad vi har att göra med. Det är ändå lättare att arbeta med. Håller det sig såhär, och framför allt tack vare våra underbara gäster som kommer hit och som köper av oss, så tror vi att vi kan finnas kvar, säger Kristian avslutningsvis.

Restaurang Ångan Västerås

På restaurang Ångan Västerås tror de att det fina ligger i det lilla extra. Det gräddiga moset, den spröda spättan och den hembakade kakan till kaffet. Hemlagat, generöst och fräscht, så vill serverar Ångan Västerås sin husmanskonst.

Restaurang Ångan
Restaurang Ångan Västerås