GÅ TILLBAKA

Bistro Bruket: Den här rätten är de mest kända för 

4 år sedan
Bistro Bruket: Den här rätten är de mest kända för 

Det idylliska och historiska Messingsbruket i Skultuna ligger kvar på exakt samma ställe sedan det grundades år 1607 av kung Karl IX. I över 400 år har de tillverkat metallföremål av högsta kvalitet. Skultuna är idag ett av de äldsta företagen i världen. Vi har pratat med caféchefen Sofia Waldmann om det populära Bistro Bruket som ligger i anslutning till messingsbutiken. Hon berättar om Skultuna Messingsbruks historia och de mest populära rätterna. Vilken macka säljer de 30 000 av per år, och hur skapades caféet?

”Vår moderna touch i kombination med tidlös design och kvalitet”

– Tidigt 1600-tal rådde ekonomis kris i Sverige. Krisen berodde på den stora skuldsättningen till Hansan, handelsmonopolförbundet, som styrde över handeln i Nord- och Östersjön. Kung Karl IX beslutade därför att grunda ett mässingsbruk och producera mässing i syfte att exportera utomlands. Exportinkomsten kunde långsiktigt hjälpa Sverige ur skulden och en man sändes ut på kronans uppdrag att hitta en lämplig plats för en fabrik. Den utvalda platsen blev Skultuna, en by utmed Svartån i Västmanland. Här fanns det nära tillgång till vattenkraft, rikligt med timmer och kol till gjutningen, samt relativ närhet till koppargruvan i Falun. Svartån användes även i syfte att transportera produkter eller råmaterial, så som zink och koppar, berättar Sofia.

– Under vår långa historia har samarbeten med nytänkande formgivare, världen över, gjort att vi kunnat följa utveckling och efterfråga gällande mässingsprodukter. Och det är möjligtvis vår moderna touch i kombination med tidlös design och kvalitet som är anledning till att vi lever kvar än idag. Vår vision är att våra produkter ska hålla i flera generationer, vilket de gör om man tar hand om sin mässing. Då kan dagens produkter bli morgondagens antikviteter, fortsätter Sofia.

”En idé som vuxit fram med tiden” 

– Bistro Bruket var inget konkret mål från början utan en idé som vuxit fram med tiden. Då Bruket ligger avlägset och en tur till oss ofta blir en utflykt, behövs en plats där våra besökare kan sitta ned och fylla på energidepåerna. Och på så sätt skapades Bistro Bruket. En paus i naturnära miljöer är en lyx i vardagen som lätt försvinner i storstadslivet, och därför lockar nog platsen många till att besöka oss. Hos oss kan man under årets olika säsonger njuta av närheten till naturen och en vacker utsikt utmed Svartån, förklarar Sofia.

”En paus i naturnära miljöer är en lyx i vardagen som lätt försvinner i storstadslivet, och därför lockar nog platsen många till att besöka oss”

Den här rätten är Bistro Bruket mest kända för 

– Vi är mest kända för vår omtyckta räkmacka men erbjuder även ett urval av toast, flatbreadpizza och andra mackor. För salladsälskaren har vi fyra smakrika sallader som inte är säsongknutna utan serveras året om. Dessutom har vi nyligen börjat med dagens lunch där man kan välja mellan olika varma rätter, så som soppa eller lasagne, berättar Sofia.

– Räkmackan är vår självklara storsäljare. Tack vare våra besökare så säljer vi cirka 30 000 mackor per år. Många kommer ofta tillbaka för att äta räkmackan igen, vilket är ett bra betyg på att mackan är så god som den sägs vara, säger Sofia med ett leende.

”Vi vill skapa en vacker miljö för våra besökare”

– Likt kvaliteten på våra mässingsprodukter har vi stort fokus på att det vi serverar på Bistro Bruket också lever upp till en viss standard. Smak och kvalitet är alltid en prioritet. Vi jobbar kontinuerligt med vår meny så att den ska vara anpassad till en så bred målgrupp som möjligt. Det är viktigt för oss att besökare med exempelvis allergier eller intoleranser också ska kunna ta del av det vi serverar. Därför lägger vi mycket tid på att utveckla menyn och skapa nya rätter. Räkmackan finns exempelvis att få på mörkt eller ljust bröd, samt gluten- och/eller laktosfri, förklarar Sofia.

– Då Bistro Bruket ligger i anslutning till mässingsbutiken inreder vi ofta med produkter ur vårt sortiment. Vi vill skapa en vacker miljö för våra besökare och på samma gång placera produkter i en levande miljö för att inspirera. Som i resten av butiken använder vi oss mycket av gröna, frodiga växter och snittblommor som livar upp och bidrar till en mer hemtrevlig miljö, berättar Sofia.

Bistro Bruket rekommenderar!  

– Har man inte ätit räkmackan så är den definitivt vår främsta rekommendation. En annan kandidat är vår otroligt goda caesarsallad med hemgjorda krutonger och knaperstekt bacon. Och så får vi inte glömma vår skagentoast, gjord på hemgjord skagenröra full med räkor som serveras på grillat surdegsbröd, säger Sofia avslutningsvis.

Adress: Bruksgatan 8, Skultuna

Skultuna
Skultuna Messingsbruk
räkmacka
sofia waldmann